‘Pieter Daens’ – nieuw deel verzamelde werken van Louis Paul Boon

Next Post
Previous Post

boon-daens-2014Louis Paul Boon
Pieter Daens
Verzamelde werken deel 15

Uitgeverij De Arbeiderspers, oktober 2014
Paperback, illustr., 752 pagina’s
ISBN 9789029588355, verkoopprijs € 29,95
[bestel]

In de reeks verzameld werk van Louis Paul Boon verschijnt dit najaar deel 15. Deel 15 is de veertiende uitgave in de reeks, die in totaal uit 24 delen gaat bestaan. De delen komen vanaf 2005 in onregelmatige volgorde uit. De uitgaven worden verzorgd door het L.P. Boon-documentatiecentrum van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers.

Deel 15 bevat de documentaire roman Pieter Daens uit 1971 over de sociale en politieke strijd van de arbeiders in het fabrieksstadje Aalst ten tijde van de broers Adolf en Pieter Daens. Het verhaal is volledig gebaseerd op waargebeurde feiten.

Aan het einde van de negentiende eeuw leven de arbeiders in het fabrieksstadje Aalst in mensonwaardige omstandigheden. Er is kinderarbeid, soms is het werk gevaarlijk en ze wonen in krotten. Uitgever Pieter Daens klaagt deze toestand aan in de dagbladen Het Land van Aalst en De Werkman. Dit leidt tot een afsplitsing van de Katholieke Partij met haar behoudsgezinde voorzitter Charles Woeste. Met Pieter Daens bewijst Louis Paul Boon opnieuw zijn literaire meesterschap. (uitgever)

In 1972 werd het boek bekroond met de Driejaarlijkse staatsprijs voor verhalend proza en de Multatuliprijs.

Op de website van het project is uitgebreide informatie over alle verschenen delen te vinden.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.