Piet Gerbrandy wint de J. Greshoff-prijs 2020

Next Post
Previous Post


1 april 2021 | Piet Gerbrandy heeft de J. Greshoff-prijs 2020 gekregen voor zijn essaybundel Grondwater Aan deze tweejaarlijkse essayprijs van de Jan Campert-Stichting is een geldbedrag van 6.000 euro verbonden.

• Piet Gerbrandy
Grondwater
Atlas Contact, 2018

<< o.a. te koop via bol.com >>

Gerbrandy laat ‘zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn, hij is steeds ‘op zoek naar de verbanden tussen gedicht en maker, of, met andere woorden, naar existentiële aspecten van poëzie’. (jury)

In ‘Grondwater’ heeft Piet Gerbrandy essays verzameld waarin het bezield verband tussen tekst, maker en wereld wordt ontrafeld. Iedere schrijver is een kind van zijn tijd, maar in de allereerste plaats is zij of hij een mens die geboren wordt, honger heeft, verliefd wordt, naar zin en betekenis zoekt en uiteindelijk zijn sterfelijkheid moet aanvaarden. Dat is waar literatuur over gaat, en dat is waarover Piet Gerbrandy schrijft. Hij is een van de belangrijkste Nederlandse dichters, maar ook een essayist van allure, die schrijft over blinde dichters en zieners, over zwemmen, fietsen en wandelen, over de taal van de liefde maar ook over wat geld en literatuur met elkaar te maken hebben. Over Winterswijk ook, waar het boek begint en eindigt. (uitgever)

  • Piet Gerbrandy (Den Haag, 17 september 1958) is een Nederlands dichter, classicus, docent in het middelbaar en universitair onderwijs, mede-auteur van schoolboeken, essayist, vertaler en librettist. [wikipedia]

jury – De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

De prijsuitreiking vond plaats op donderdagavond 1 april 2021, tijdens een online programma op literatuurmuseum.nl.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.