NIET TOBBEN! MOEDIG VOORWAARTS! – wandel/fietsroute Gerard Reve in Greonterp

Next Post
Previous Post

Greonterp, een dorp met een paar huizen en een klokkentoren, een stipje in het uitgestrekte Friese landschap. Toch is het dorpje bij velen bekend geworden door het feit dat Gerard Reve hier bijna zeven jaar woonde (1964-1971).

Willem Bruno van Albada (Teigetje) doet verslag van de zoektocht met Reve, naar ‘een klein arbeidershuisje’ op het Friese platteland…

Onverrichter zake reden we nog naar Greonterp en daar zette ik door, parkeerde de auto en vonden we direct het leegstaande huis aan de Dorpsweg 34-36. Een inwoner die kwam kijken vertelde ons dat het een ‘hecht huus’ was en dat het op de hoogste en droogste plek van de terp stond. Het was van boer Ypma, die verderop woonde. Of het te koop was, wist hij niet. Dit was duidelijk wat wij zochten en Gerard zou alles op alles zetten om het huis te kopen. > lees hier verder (De Gids, 2007)

Met ‘Reve in Fryslân’, een project in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, staat deze zomer Greonterp in de schijnwerper met verschillende activiteiten.

> Er is een wandel-fietsroute uitgezet, NIET TOBBEN! MOEDIG VOORWAARTS!, langs de belangrijkste plekken die een rol speelden gedurende de bijna zeven jaar dat Reve in Greonterp verbleef. In Greonterp, Blauwhuis en Westhem staan panelen met foto’s en informatie.

Verder staan er in Greonterp levensgrote foto’s van Reve, zijn partners en de dorpsbewoners uit de periode dat hij in Fryslân woonde. In de klokkentoren van Greonterp zijn filmbeelden te zien van Reve, uit een documentaire van Omrop Fryslân. In Blauwhuis is een tentoonstelling over het schrijverschap van Gerard Reve. Meer details op de website Friesland.nl

Op 21 april ging het project van start met de onthulling en inzegening van een herinneringsplaquette, in aanwezigheid van zijn toenmalige partners Teigetje en Woelrat, de wethouder van Cultuur Sud West Fryslan, Dhr. Hans Wiegel en alle bewoners van Greonterp.

Omroep Friesland maakte het volgende verslag.


Boeken

Het leven van Reve, Teigetje & Woelrat in Greonterp is vastgelegd in twee uitgaven (allebei uitverkocht), Huize Het Gras (2010) en Ons leven met Reve (2012).

 .

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.