‘Niemand bleef’ – Dagboek van Alfred Birney in reeks privé-domein

Next Post
Previous Post

Alfred Birney
Niemand bleef
Dagboek van Meneer B. 2005-2011

De Arbeiderspers, april 2019
ISBN 9789029526180, paperback, 448 pagina’s, € 27,99

o.a. te koop bij bol.com >>

De indrukwekkende reeks privé-domein wordt weer regelmatig aangevuld met nieuwe delen. Begon het jaar feestelijk met het 300e deel (briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig) , nu verschijnt alweer deel 303, het dagboek van Alfred Birney.

“De nacht is mijn vijand als ik slaap, mijn vriend als ik waak.’ In 2005 wordt de wereld van Meneer B. kleiner als hij het na een hartinfarct rustig aan moet doen. In dit dagboek mijmert hij tijdens het herstel zonder schroom over voorbije liefdes, muziek maken, het schrijven, de boeken en de schrijvers die hem irriteren of inspireren. Hij fantaseert bij het uitzicht dat hij vanuit zijn flat heeft op vrijmoedige buurvrouwen. Hij maakt zich zorgen over zijn zoon die bij hem woont en zich afsluit. Gaandeweg herwint Meneer B. de lust om te schrijven en hij preludeert op een groots plan. (uitgever)

‘Het groots plan’ zou uitmonden in het schrijven van de roman ‘De tolk van Java’, in 2017 bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs.

Meer over Alfred Birney (1951) bij wikipedia | dbnl |

>> Hieronder, naast de genoemde boeken van Birney, ook de laatste tien verschenen delen in de reeks privé-domein (zijn allen ook als e-book beschikbaar).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.