Nicolien Mizee krijgt de Henriette Roland Holstprijs 2020

Next Post
Previous Post

   

14 maart 2020 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de (driejaarlijkse) Henriette Roland Holstprijs toegekend aan Nicolien Mizee voor haar boeken De kennismaking en De porseleinkast.

• Nicolien Mizee – De kennismaking en De porseleinkast ; Faxen aan Ger
Van Oorschot, 2017 / 2018  << o.a. te koop via bol.com >>

Mizee bundelde in de twee boeken haar faxen aan scenarioschrijver Ger Beukenkamp, bij wie zij vanaf januari 1994 lessen volgde aan de Schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. Volgens de Commissie van voordracht zijn de faxen ‘meesterlijk geformuleerd’, de commissie oordeelt verder o.a.:

“In haar faxen brengt Mizee verslag uit van de periode waarin ze haar eerste romans concipieerde. Nauwgezet geeft ze weer hoe haar schrijverschap zich heeft ontwikkeld. In het bijzonder waardeert de jury Mizee’s sprankelende stijl, haar sterke humor, authentieke onaangepastheid, invoelbare wanhoop en niet in de laatste plaats ook haar genadeloos eerlijke zelfanalyse. […]

Ondanks haar intelligentie, keurige achtergrond en gedegen schoolopleiding leeft de hoofdfiguur uit De kennismaking en De porseleinkast al jaren van een karige uitkering. Mizee doet op een indringende manier verslag van haar gevecht met uitkeringsinstanties om erkenning te krijgen voor haar levenslange arbeidsongeschiktheid. Zonder dat het met zoveel woorden wordt gezegd bevatten deze twee boeken daarmee ook een aanklacht tegen de manier waarop individuen door zorg en onderwijs worden geconditioneerd en geüniformeerd.”

De Commissie van voordracht bestond uit Sander Bax, Elsbeth Etty en Jaap Goedegebuure.

Deze in 1957 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs voor een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. Hij wordt sinds 1984 eens in de drie jaar uitgereikt.

De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

Eerdere laureaten van de Henriette Roland Holstprijs zijn onder meer Alfred Birney, David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Johan de Boose, Bas Heijne, Evelien Gans, Geert Mak, Inez van Dullemen, Lieve Joris, Wim de Bie, Jan Hein Donner en Theun de Vries.

  • Henriette Roland Holst-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een in het Nederlands geschreven werk dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau (MdNL, 3-jaarlijks)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.