Mystiek lichaam van Frans Kellendonk, voorgelezen door Ilja Leonard Pfeijffer

Next Post
Previous Post

kellendonk-lichaam-2015Rick Honings en Jaap Goedegebuure, over
Mystiek lichaam van Frans Kellendonk
boek met luisterboek
voorgelezen door Ilja Leonard Pfeijffer

Uitgeverij Rubinstein, februari 2015
ISBN 9789047617952, verkoopprijs € 24,95
[o.a. te koop bij bol.com + leesproef]

Op 15 februari 2015 is het precies 25 jaar geleden dat de schrijver Ftans Kellendonk overleed. Hij werd maar 39 jaar.

Zijn laatste roman Mystiek lichaam (1986) werd een van zijn bekendste werken. Het boek werd uitgebreid besproken, bekroond met de Ferdinand Bordewijk Prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Het boek schittert door zijn spitse, ironische stijl en biedt een pittige mix van komedie, satire en maatschappijkritiek. In een tijd dat het CDA zich sterk maakte voor het gezin als ‘hoeksteen van de samenleving’, liet Kellendonk zien wat er aan het einde van de twintigste eeuw nog van dat ideaal rest: vader Gijselhart is een gevoelloze en treiterzieke vrek, dochter Magda alias ‘Prul’ een Bewust Ongehuwde Moeder zonder veel verantwoordelijkheidszin en zoon Leendert een seropositieve homoseksueel en charlataneske kunsthandelaar.

Het boek leverde Kellendonk echter ook beschuldigingen op van antisemitisme en homofobie. In kringen van homoseksuelen (Kellendonk was zelf homoseksueel) was zijn visie op homoseksualiteit als “steriele levensstijl” omstreden.

Mystiek lichaam wordt voorgelezen door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer (luisterduur ca. 8 uur). De begeleidende tekst is geschreven door de Leidse neerlandici Rick Honings en Jaap Goedegebuure.

verwacht – in het ‘Kellendonk-jaar’ 2015 zal bij uitgeverij Querido een geheel nieuw opgezette editie van Kellendonks Verzameld werk verschijnen. Ook bij Querido te verwachten: De brieven, samengesteld, ingeleid en geannoteerd door Oek de Jong en Jaap Goedegebuure.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.