Museum Staring in Almen vanaf 1 juli open voor het publiek

Next Post
Previous Post

Op 28 juni 2018 wordt museum STAAL officieel geopend door Matthijs van Nieuwkerk, niet alleen in de persoon van tv-presentator, maar vooral ook als Almenaar. Vanaf zondag 1 juli is het museum geopend voor het publiek. 

Museum STAAL – Een museum over het land van dichter Staring: de Achterhoek.

Anthony Christiaan Winand Staring is een geboren en getogen Achterhoeker. Landheer, dichter, politicus en landbouwkundige. Getrouwd in het kerkje in Almen. De dichtregel van zijn meest bekende gedicht verwijst hiernaar: “Elk weet waar ’t Almensch kerkje staat”
[zie ook wikipedia]

Museum STAAL is een museum waar je op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier kennis kunt maken met de familie Staring, een familie die rond de negentiende eeuw een belangrijke rol in de Achterhoek speelde. De hoofdrol is voor de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767–1840).

BRAND – Het museum, een initiatief van mw Pien Pon, zou oorspronkelijk december 2017 open gaan. Maar vlak voor de opening werd ontdekt dat er brand was gesticht in het museum. Dit heeft gezorgd voor een enorme rookontwikkeling. Het interieur van het museum was bedekt met een laag roet en delen van het interieur moesten worden vervangen.

VIDEO – Een ontmoeting tussen Matthijs van Nieuwkerk (inwoner van Almen) en ACW Staring, heer van de Wildenborgh, landbouwkundige en dichter. Samen kijken ze alvast bij het museum STAAL in aanbouw…

upload Museum STAAL, 12 okt. 2017

BOEKEN

 

Bij de oorspronkelijk geplande opening van museum Staal in 2017 zou een boekje worden gepresenteerd van Peter van Zonneveld & Adriaan van Dis: ‘De verliefde dichter – A.C.W. Staring 1767-2017’. Het jaar 2017 was ook het 250e geboortejaar van Staring.

Het bevat Adriaans zeer eigentijdse bewerking van ‘Herdenking’, het mooiste gedicht dat Staring schreef. Daaraan vooraf gaat een inleiding van Peter Zonneveld over de Gelderse dichter.

Het boekje verscheen bij uitgeverij Het huis met de drie grachten te Lochem, in een beperkte oplage van 350 exemplaren. De prijs is 15 euro.
Verkrijgbaar bij een aantal boekhandels en bij de uitgever.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.