‘Alleen in wervelende wereld’ – biografie van Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919)

Next Post
Previous Post

Lucien Custers
Alleen in wervelende wereld
Het leven van Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919)

Vantilt, mei 2018
ISBN 9789460043666, 368 pagina’s
> gebonden € 29,95 | o.a. te koop bij bol.com

De allergrootste dichter die ons land heeft opgeleverd’ (F. Bordewijk)

Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919) is een opmerkelijke verschijning in de Nederlandse literatuur. In vergelijking met de meeste andere dichters begon hij pas laat, rond zijn vijftigste, serieus met schrijven. Toch is zijn oeuvre aanzienlijk én zeer eigen. Dèr Mouw was wel een generatiegenoot van de Tachtigers – en zijn poëzie toont ook enige verwantschap -, maar de gedichten zijn inhoudelijk volkomen anders. Zijn levensbeschouwing sluit aan bij de volgende generatie, die in haar gedichten een verbindend principe achter individu en werkelijkheid zocht. In zijn taalgebruik en beeldkeuze is Dèr Mouw juist een voorloper van de Forum-dichters uit de jaren 1930.

In Alleen in wervelende wereld valt het volle licht uiteraard ook op het persoonlijk leven van Dèr Mouw. Dat werd in 1904 onbedoeld openbaar door het ‘schandaal van Doetinchem’, een affaire die landelijk de aandacht trok en waarin hij een hoofdrol speelde. (uitgever)

Lucien Custers (1963) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1995 promoveerde hij op een proefschrift over Albert Verwey. Ook schreef hij artikelen over de Tachtigers en hun tijdgenoten.

Boekpresentatie – Op zaterdag 19 mei wordt de biografie van Johan Andreas dèr Mouw gepresenteerd bij Boekhandel Douwes, algemene en wetenschappelijke boekhandel in Den Haag. Aanvang: 15.30 u.

Bloemlezing – Tegelijk met de biografie ‘Alleen in wervelende wereld’ verschijnt bij Vantilt ook een nieuwe bloemlezing uit Dèr Mouws poëzie, ‘Mijn taalorkest; een ruime keuze uit Brahman’, samengesteld door Jan Kuijper.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.