Mohammed Benzakour wint met ‘De koning komt’ de ANV Debutantenprijs 2016

Next Post
Previous Post

benzakour-koning-2015Mohammed Benzakour heeft met zijn boek De koning komt (uitg. De Geus) de ANV Debutantenprijs 2016 gewonnen. Lezers uit Nederland en Vlaanderen brachten hun stem uit en verkozen zijn debuut boven de twee andere door de vakjury genomineerde titels: Een kleine moeite (uitg. De Geus) van Hugo Blom en Muidhond (uitg. Podium) van Inge Schilperoord.

Benzakour ontving gistermiddag in Dordrecht de bijbehorende prijs van € 7500,– uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,–.

De jury over De koning komt:
Moebdi, een even slimme als platvloerse dertiger, verlaat Nederland om in zijn Marokkaanse geboortestreek op zoek te gaan naar een fris en fruitig ‘bruidjelief’. Hij wil een mooie, geletterde en deugdzame bloem die naar dezelfde Afrikaanse grond ruikt waaruit ook zijn moeder voortsproot. Een maagd uiteraard, doch ‘gezegend met een smoel- en achterwerk die uitnodigen tot geslachtelijk verkeer’. Moebdi jaagt zeg maar een Dulcinea na en zijn queeste is dan ook tot mislukking gedoemd. Het dichtst bij het ware geluk en de liefde komt Moebdi in de ‘armen’ van Gadoezj, die weliswaar lief, erudiet en van het vrouwelijke geslacht is, maar… een ezel. Aha, een klucht, ware het niet dat het hier ten diepste Moebdi zelf is die tot Moebdi spreekt: de oosterling tot de westerling, Narziss tot Goldmund, logos tot eros. ‘De koning komt’ is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.

De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland en werd dit jaar voor de 21e keer werd uitgereikt.
Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken.

Dit jaar bestond de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller en in 2015 Jaap Robben met Birk.

  • meer over de boeken bij bol.com

benzakour-koning-2015blom-kleine-2015schilperoord-muidhond-2015

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.