Mieke van Zonneveld wint Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2019

Next Post
Previous Post

15 maart 2019 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2019 toegekend aan Mieke van Zonneveld voor haar poëziebundel Leger.

Mieke van Zonneveld, Leger
De Bezige Bij, 2017
o.a. te koop via bol.com >>

Het is om een optelsom van een groot aantal zeer bijzondere stilistische en formele kwaliteiten dat de jury de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs van het jaar 2019 unaniem toekent aan Mieke van Zonneveld voor haar debuutbundel Leger. Van Zonneveld getuigt in deze bundel van een belangrijk dichterschap waarvan de inspiratiebronnen teruggaan van de klassieke oudheid tot Herman Gorter, van de Bijbel, het Paradijs en zelfs een bijna noodlottig ziekbed. […] haar dichterschap houdt nu al een grote belofte in.

Aldus de Commissie van voordracht, bestaande uit Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Gerard Raat en Yves T’Sjoen.

Mieke van Zonneveld (1989) is dichter, letterkundige en docent Nederlands.In 2013 won ze de Turing Gedichtenwedstrijd. Met haar debuutbundel ‘Leger’ won ze in 2018 de Eline van Haarenprijs. Van Zonneveld is tevens stadsdichter van Hilversum voor 2018 en 2019. [wikipedia]

Deze in 1925 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs van aanmoediging’, tegenwoordig ook wel ‘stimuleringsprijs’ genoemd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen. De prijs bestaat uit een ‘object’ en 7.500 euro.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL op zaterdag 21 september 2019 in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden.

—————-

  • Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs | site | wikipedia | berichten
    aanmoedigingsprijs voor beginnende auteurs (MdNL)

winnaars
2021 - J.V. Neylen, En niet bij machte
2020 - Mirthe van Doornik, Moeders van anderen
2019 - Mieke van Zonneveld, Leger
2018 - Lize Spit, Het Smelt

De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs is een prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en werd onder deze naam voor het eerst uitgereikt in 1940. De winnaar ontvangt 7.500 euro. 

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.