Henriëtte de Beaufort-prijs 2019 voor Sophie de Schaepdrijver

Next Post
Previous Post

15 maart 2019 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft de Henriëtte de Beaufort-prijs 2019 toegekend aan Sophie de Schaepdrijver voor haar biografie ‘Gabrielle Petit. Dood en leven van een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

Sophie de Schaepdrijver, Gabrielle Petit
Horizon, 2018
o.a. verkrijgbaar via bol.com >>

Deze 3-jaarlijkse prijs voor een literair-historische biografie of autobiografie, afwisselend van de hand van een Nederlandse en van een Vlaamse auteur’ gaat dit jaar naar een Vlaamse auteur. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

De Commissie van voordracht, bestaande uit Jos Borré, Jaap Goedegebuure, Maaike Meijer, Lut Missine, Monica Soeting en Bart Vervaeck, oordeelde:

Sophie de Schaepdrijver is er glansrijk in geslaagd om ons terug te brengen tot het levensverhaal van de spionne Gabriëlle Petit, maar dan wel nadat ze ons eerst heeft verteld hoe deze Belgische verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog voortleeft in het collectieve geheugen. Daarmee is deze biografie ook een cultuurhistorisch relevante case study.

Sophie De Schaepdrijver (1961) is hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan Pennsylvania State University [wikipedia].

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL op 21 september 2019 in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden.

  • Henriëtte de Beaufort-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een literair-historische biografie of autobiografie, afwisselend toegekend aan een Nederlands en een Vlaams auteur (3-jaarlijks)

>> meer boeken van Sophie de Schaepdrijver bij bol.com

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.