‘Met stomheid geslagen’ – hilarische roman over de literaire wereld

Next Post
Previous Post

aubyn-stomheid-2014Edward St Aubyn
Met stomheid geslagen

Uitgeverij Prometheus Bert Bakker, mei 2014
Paperback, 248 pagina’s
ISBN 9789044626254, verkoopprijs € 19,95
[o.a. te koop bij bol.com]

De literaire kritiek in Engeland is het over één ding eens: Edward St Aubyn is een van de grootste schrijvers van het Engelse taalgebied. Naarmate hij meer publiceert, raken steeds meer lezers gegrepen door zijn elegante en tegelijk bijtend geestige proza.

In zijn nieuwe roman Met stomheid geslagen neemt St Aubyn de wereld van de literatuur zelf op de hak.

Het verhaal concentreert zich op de perikelen rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. We volgen de politicus die het juryvoorzitterschap enkel op zich neemt omdat hij denkt dat het goed is voor zijn carrière; de verschillende schrijvers en redacteuren die het bed delen met dezelfde veelbelovende schrijfster die hen regelmatig inruilt voor andere mannen; de tv-presentatrice die zich door de genomineerde romans heen worstelt en ondertussen aan haar eigen thriller schrijft; de literatuurwetenschapster die zich probeert te verzoenen met haar anorectische dochter; de schrijvende Indiase maharadja die ervan overtuigd is dat zijn meesterwerk de prijs gaat winnen: St Aubyn beschrijft het hele circus genadeloos.

‘Met stomheid geslagen’ is een hilarische roman over de literaire wereld, maar het is veel meer dan dat. St Aubyn neemt de oppervlakkige wereld van roddels en hypes op de hak, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur, en naar wat taal werkelijk vermag. Zijn boek stelt wezenlijke vragen aan de orde: hoe kun je werkelijk talent op waarde schatten als je slechts je eigen belangen nastreeft? Wat is de plaats van echte kunst in onze door de waan van de dag geobsedeerde samenleving?

Lost for Words is a witty, fabulously entertaining satire that cuts to the quick of some of the deepest questions about the place of art in our celebrity-obsessed culture, and asks how we can ever hope to recognize real talent when everyone has an agenda.
(Michael Chabon, Los Angeles Times)

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.