‘In de schaduw van de hemel’ – biografie van Bertus Aafjes

Next Post
Previous Post

molin-aafjes-2014Rob Molin
In de schaduw van de hemel
biografie van Bertus Aafjes

Uitgeverij Aspekt, mei 2014
Paperback, illustr., 435 pagina’s
ISBN 9789461534408, verkoopprijs € 29,95
[o.a. te koop bij bol.com]

De roem van Bertus Aafjes (1914-1993) als dichter was ongekend groot in het Nederlands taalgebied. Na de komst van de experimentele poëzie brokkelde zijn faam geleidelijk af, al bleef hij een veelgelezen dichter, verhalenverteller, reisjournalist, kinderboekenschrijver en vertaler. Na zijn dood raakte hij in het vergeetboek en leefde zijn naam in stilte voort bij generaties lezers die met Een voetreis naar Rome uit 1946 (meer dan 100.000 exemplaren) of de Rechter Ooka-literatuur (jaren zeventig) waren opgegroeid.

In de schaduw van de hemel laat de neergang zien van een ooit vermaard dichter en schrijver en ook van de daarachter schuilende mens Aafjes die zich nooit heeft kunnen bevrijden van zijn dictatoriale katholieke opvoeding en priesteropleiding. Tegelijk ontmaskert Molin in zijn boek de mythes die rond de figuur ontstaan zijn en al decennia lang een hardnekkig leven leiden. Daarmee werpt hij een nieuw licht op de figuur en ontsluit hij de weg naar herwaardering. (uitgever)

Rob Molin (1947) promoveerde op de poëtica van Adriaan Morriën en publiceerde in 2005 diens biografie. Ook van andere auteurs heeft hij studie gemaakt zoals van de dichter Frans Budé en van de eens gezaghebbende en thans vergeten essayist Huug Kaleis.

Boekpresentatie – Op 12 mei 2014 is het 100 jaar geleden dat Aafjes werd geboren. Dat wordt gevierd met het verschijnen van een biografie en de opening van een kleine tentoonstelling in het Letterkundig Museum op donderdag 8 mei 2014.

Over dit boek…

Boeken van Bertus Aafjes

Eind 2013 heeft uitgeverij Meulenhoff een aantal boeken van Bertus Aafjes herdrukt in uniforme covers onder de noemer “Heruitgave naar originele editie”. De uitgaven zijn verkrijgbaar als paperback en als e-book.

aafjes-boeken

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.