Met scherpe pen – Rellen en rechtszaken in de Nederlandse literatuur

Next Post
Previous Post

 


Schrijvers werden en worden beschuldigd van belediging, smaad, laster, plagiaat, godslastering, antisemitisme. Nico Keuning schrijft over taboes, misverstanden en meningsverschillen in de recente literatuurgeschiedenis.

• Nico Keuning
Met scherpe pen
Rellen en rechtszaken in de Nederlandse literatuur
Walburg Pers, oktober 2020
9789462496255, paperback, 216 pagina’s, € 17,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

De rellen en rechtszaken in ‘Met scherpe pen’ vormen hoogte- en dieptepunten in onze vonkende literatuur, die zich manifesteert in literaire tijdschriften, vernietigende polemieken, brandende kwesties, veroordelingen en vrijspraak. Schrijvers werden en worden beschuldigd van belediging, smaad, laster, plagiaat, godslastering, antisemitisme. Hierin schuilt het misverstand: een personage is geen werkelijk bestaand persoon, een hoofdpersoon is niet de schrijver.

In dit boek beschrijft Nico Keuning de recente literatuurgeschiedenis van Aafjes tot Zwagerman, van Brouwers tot Waterdrinker, van Van der Heijden tot Mizee. Tot op de dag van vandaag blijft het knetteren in de letteren. Taboes, misverstanden en meningsverschillen zijn van alle tijden. (uitgever)

Nico Keuning (1952) is neerlandicus, schrijver, biograaf, publicist. Hij schreef biografieën over Jan Arends, Bob den Uyl, Johnny van Doorn en Louis-Ferdinand Céline. Een zeker onbehagen. Een biografie van Bob den Uyl werd bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs.

Eerder bij. BoB…

Nico Keuning, Een zeker onbehagen : een biografie van Bob den Uyl, Thomas Rap, 2008
Nico Keuning, Angst voor de winter : biografie Jan Arends, Lebowski, 2014
Nico Keuning, Een ongeneeslijk heimwee : Leven en werk van Willem Brakman, Querido, 2020

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.