‘Mene Tekel’ van Nescio krijgt een Joost Swarte make-over

Next Post
Previous Post

nescio-menetekel-2015 Nescio,  Joost Swarte (tekeningen)
Mene Tekel

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, april 2015
softcover, 56 pagina’s
ISBN 9789038899312, verkoopprijs € 18,99

bestel-basis

Dichterje was de eerste Joost Swarte editie van de beroemde verhalen van Nescio. Het verscheen in 1997 en kreeg in 2002 een vervolg met Titaantjes en in 2006 verscheen De uitvreter.

En zie, na negen jaar komt er weer zo’n fraai boekje, Mene Tekel, met sfeerschetsen die Nescio schreef tussen 1913 en 1943.

De zes schetsen die Nescio voor het eerst bundelde in het bundeltje Mene Tekel, vlak na de Tweede Wereldoorlog, zijn altijd in de schaduw van zijn grotere verhalen blijven staan. In 1955 werden ze voor het eerst opgenomen in één boek samen met De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje en toen kon iedereen constateren dat deze prozastukjes, zoals `Buiten-IJ en `Een lange dag , in niets onderdoen voor de verhalen die de schrijver inmiddels beroemd hadden gemaakt.

Nu, na bijna zeventig jaar, verschijnen ze voor het eerst weer in een aparte bundel, in de schitterende vormgeving en met de prachtige tekeningen van Joost Swarte.

nescio-vier-keer

  • Dichtertje, Nijgh & Van Ditmar, 1997, herdruk 2007
  • De uitvreter, Nijgh & Van Ditmar, 2006
  • Titaantjes, Nijgh & Van Ditmar, 2010

In 2007 verscheen een cassette met de eerste drie delen van Nescio die door Joost Swarte zijn geïllustreerd; Titaantjes, Dichtertje en De uitvreter. Naast het ontwerp van de cassette zelf hierin ook een aantal voorbereidende schetsen en een poster.
(meer bij MoorsMagazine)

Ook in 2007 verscheen bij Lenoirschuring een uitgave over Nescio en Swarte, geschreven door Paul Hefting. Het was niet te koop,maar liefhebbers konden op verzoek een exemplaar krijgen. Het was ook als pdf te downloaden, maar dat kan ik niet meer vinden. Het boekje is wel door te kijken in onderstaande video, op youtube gezet door Galerie Online, De Klare Lijn.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZyyyCV_6s64[/youtube]

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.