‘Maria Sibylla Merian’ – topstuk uit Koninklijke Bibliotheek

Next Post
Previous Post


Maria-Sibylla-Merian-insecten-2016
Maria Sibylla Merian
Maria Sibylla Merian
Metamorphosis insectorum Surinamensium – Verandering der Surinaamsche insecten – 1705

Lannoo, oktober 2016
> gebonden, in luxe slipcase, 200 pagina’s, afm. 35 x 55 cm
> verkoopprijs € 119,00  >   NU VOOR € 49,99  | bestel

Metamorphosis insectorum Surinamensium (gepubliceerd in 1705) was het werk van een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw, Maria Sibylla Merian (1647-1717). Ze reisde hiervoor in 1699, samen met haar dochter, naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten.

Na de succesvolle XXL-uitgaven ‘Atlas de Wit‘ en ‘Nederlandsche vogelen 1770-1829‘ komt uitgeverij Lannoo, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, nu met een volledige facsimile van het prachtige boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian uit 1705.Maria-Sibylla-Merian-afb1

Het meesterwerk van Maria Sibylla Merian, een van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de 17de eeuw, Metamorphosis Insectorum Surinamensium was het werk van een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw. Zij reisde hiervoor in 1699 speciaal naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirische wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit aarde naar het rijk der fabelen verwees.

De facsimile wordt voorafgegaan door enkele essays in het Nederlands en Engels die het leven van Maria Sibylla Merian, haar volledige oeuvre en haar tijd belichten. De oorspronkelijke teksten worden achteraan in het boek ook vertaald in het Engels. Het boek sluit af met een index van planten-, dieren- en insectennamen.

bekijk hier een aantal voorbeeldpagina’s…

over dit boek…

  • The New York Times, 23 jan. 2017 : A Pioneering Woman of Science Re-Emerges After 300 Years

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.