Ludwig Volbeda wint met ‘Fabeldieren’ het Gouden Penseel 2018

Next Post
Previous Post

19 september 2018 | De Penseeljury heeft vanmiddag in het Rijksmuseum het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman (Uitgeverij Lannoo) bekroond met het Gouden Penseel.

Fabeldieren – Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer
Floortje Zwigtman, illustraties Ludwig Volbeda
Lannoo, 2017
info/bestel bij bol.com >>

Ludwig weet van ieder dier een geloofwaardig wezen te maken. De ongelofelijke detaillering is nooit te veel. Het illustratiegenre van de fantasy krijgt door de verbeeldingskracht van Volbeda een heel nieuwe dimensie.
In alle opzichten een geweldig en groots boek. (Jury)

Ludwig Volbeda (1990) is een jonge illustrator die woont en werkt in Amsterdam. In 2011 studeerde hij af aan AKV Sint Joost, Breda. Hij won onder meer de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs en vorig jaar de Gouden Lijst. Ludwig probeert elke dag een tekening te maken, die vind je op zijn blog. (zijn website)

Floortje Zwigtman is de schrijversnaam van Andrea Oostdijk. Ze schreef onder andere Wolfsroedel en de bekende Groene Bloem trilogie. Ze won al heel wat literaire prijzen, waaronder twee keer de Gouden Uil en de Gouden Zoen.

Het Gouden Penseel wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek. In juni werden al een aantal prentenboeken bekroond met een Zilveren Penseel. Zie het volledige juryrapport.

Jury – De Penseeljury 2018 bestaat dit jaar uit Marlies Visser (voorzitter), Jaap Friso, Irma de Bruijne, Judith Hessels en Jessica Jongkind.

Tentoonstelling – Met deze uitreiking is de 11de editie van Penselen in het Rijksmuseum geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen te bezichtigen. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool van het Rijksmuseum en loopt t/m zondag 10 februari 2019.

Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 2 oktober in Theater de Meervaart Amsterdam, wordt de Gouden Griffel 2018 bekendgemaakt en uitgereikt.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.