Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 voor Lize Spit

Next Post
Previous Post

14 maart 2018 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 toegekend aan Lize Spit voor haar roman Het smelt.

De bekroonde roman Het smelt verscheen in 2016 bij Das Mag Uitgeverij. De prijs bestaat uit een ‘object’ en 7.500 euro.

De roman Het smelt, waarmee Lize Spit debuteerde, is een bijzonder gaaf werkstuk. Op het eerste gezicht lijkt het boek op de vele autobiografische geschriften die de uitgeverijen verlaten. Om verschillende redenen schiet deze situering echter tekort. Het smelt is allerminst vormeloos, maar kent een hechte en doortimmerde structuur, waarin verschillende tijdniveaus elkaar afwisselen en interfereren. Van meet af aan wordt de lezer de wereld van de roman in gezogen, het gevolg van de geraffineerde wijze waarop spanning wordt opgewekt. (de Commissie van voordracht)

De Commissie van voordracht bestond uit Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Lieke Marsman, Gerard Raat en Yves T’Sjoen.

Het smelt won eerder al de Hebban Debuutprijs, De Bronzen Uil en de Nederlandse Boekhandelsprijs.

Deze in 1925 ingestelde prijs is een stimuleringsprijs die afwisselend in de categorieën poëzie en proza wordt toegekend aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

  • Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs | site | wikipedia | berichten
    aanmoedigingsprijs voor beginnende auteurs (MdNL)

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.