Kruyskampprijs 2018 voor Het Gruuthuse-handschrift

Next Post
Previous Post

14 maart 2018 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Kruyskampprijs 2018 toegekend aan Herman Brinkman voor zijn kritische editie van het beroemde Middelnederlandse Gruuthuse-handschrift.

Uitgeverij Verloren, 2015 – info bij bol.com >

Uit het rapport van de Commissie van voordracht:

Ronduit spannend is de inleiding op de nieuwe editie, waarin de onderhandelingen over de overgang naar publiek bezit wordt beschreven, inclusief afketsende voorstellen, nieuwe onderhandelingen en geheimhoudingsplicht. Superieur aan de inleiding is evenwel de interdisciplinaire opzet en de compleetheid ervan: er is aandacht voor codicologie, paleografie, taal- en letterkunde, musicologie en de historische context, waarbij nieuwe observaties worden gecombineerd met een overzicht en een kritische weging van ruim anderhalve eeuw Gruuthuseonderzoek, en dat alles opgeschreven in een uiterst leesbare stijl.

De Commissie van voordracht bestond uit Wim van Anrooij, Maartje De Wilde en Gijsbert Rutten.

Het bekroonde werk verscheen in 2015 en is uitgegeven door uitgeverij Verloren in Hilversum (meer over dit boek bij BoB).

De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

  • Kruyskamp-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een in druk verschenen specialistisch dan wel voor een breder publiek bestemd werk op het gebied van de Nederlandse lexicografie, de Nederlandse lexicologie of de editie en annotatie van oude Nederlandse teksten (3-jaarlijks)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.