‘Limburgensia’ – De schatten van Schillings

Next Post
Previous Post

Dit fraai geïllustreerde boek toont een aantal bibliografische hoogtepunten uit de collectie van het Limburgse verzamelaarsechtpaar Miep en Har Schillings. 

• Babke Aarts, Ad van Pinxteren & Jos Schatorjé
Limburgensia
De schatten van Schillings
Vantilt, november 2019
9789460044632, hardcover, 268 pagina’s, € 29,95

o.a. te koop via bol.com >>


Geen collectie Limburgensia is zo compleet en breed als de verzameling van de heer Har Schillings uit Ohé en Laak. Samen met zijn echtgenote Miep heeft hij in een tijdsbestek van dertig jaren een verzameling oude boeken over Limburg, zogenaamde Limburgensia, bij elkaar gebracht die van uitzonderlijke kwaliteit is. Zij omvat werken die over Limburg handelen, werken die in Limburg gedrukt zijn, werken die in Limburg gebonden zijn en werken die door Limburgers geschreven zijn.

Deze collectie, van manuscripten en vooral bijzonder drukwerk, is onlangs overgedragen aan het Limburgs Museum in Venlo.

Die overdracht is een bewuste keuze, want veel boeken hebben qua inhoud en afwerking een museale verschijningsvorm. Ook bieden ze inzicht in de ontwikkeling van aandachtsgebieden als archeologie, numismatiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis in Limburg. Bovendien bevatten de boeken sporen van hun eigen ontstaan en bieden ze inzicht in de maatschappelijke relevantie van drukwerk. Ze horen, kortom, thuis in een museum. De schenking betekent een belangrijke bijdrage aan het regionaal cultureel erfgoed, want er bestaat geen betere particuliere collectie op dit gebied.

In ‘Limburgensia’ laten meer dan 25 auteurs hun licht schijnen op de ‘schatten van Schillings’. Ze tonen een aantal Limburgse bibliografische hoogtepunten uit de collectie en moedigen liefhebbers van boeken en boekgeschiedenis aan te blijven zoeken naar de boeiende wereld achter het boek.

Onderstaande bladerproef geeft een indruk van de vormgeving en fraaie illustraties van het boek (klik op het vierkantje rechtsonder voor fullscreen).

zie ook…

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.