Josepha Mendels, het eigenzinnige leven van een niet-nette dame

Next Post
Previous Post

heimans-mendels-2014Sylvia Heimans
Josepha Mendels
het eigenzinnige leven van een niet-nette dame

Uitgeverij Cossee, april 2015
paperback, 320 pagina’s
ISBN 9789059366572, verkoopprijs € 22,95 (bestel)
(ook als e-book verkrijgbaar)

Ze werd een bekend en gelauwerd auteur door haar sterke, onafhankelijke vrouwelijke personages, en maakte er een punt van nergens bij te horen. Niet bij de joden, niet bij de feministen en niet bij de schrijvers: ‘De maatschappij schrijft mij niets voor. Ik doe alleen waar ik zin in heb. Ik zal sterven als een niet-nette dame.’

Josepha Mendels groeide aan het begin van de twintigste eeuw op in een orthodox-joods milieu, maar kon daar moeilijk aarden. Ze begon te schrijven naast haar werk als gouvernante, en vertrok op vierendertigjarige leeftijd naar Parijs, om het benauwde Nederland achter zich te laten. Na de Tweede Wereldoorlog zou ze een gevierd auteur worden, bekroond maar ook verguisd.

Mendels is een flamboyante persoonlijkheid, maar er schuilt ook een diepe, droevige geschiedenis achter haar vrijgevochten karakter. De moord op haar hele familie door de nazi’s wierp niet alleen een schaduw op haar succes, maar op haar hele leven. Zeker is dat ze los is gekomen van haar orthodoxe jeugd. Na de oorlog was de jonge Simon Vinkenoog haar minnaar en Anna Blaman haar vriendin.

Sylvia Heimans (Amsterdam, 1967) voltooide haar studie Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht. Eind 2014 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het leven van Josepha Mendels.

Bijeenkomst – “Bewuste buitenstaander: Josepha Mendels” – een avond, georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), op 19 mei 2016 in Amsterdam.

mendels-je-wist-het-toch-2016

Tegelijk met deze biografie verscheen een herdruk van Mendels autobiografische roman ‘Je wist het toch‘, over twee jonge mensen die in 1943 het bezette Nederland ontvluchten en elkaar in Londen ontmoeten. Zij weten dat hun liefdesrelatie niet zal kunnen voortduren…

Andere titels van Josepha Mendels zijn momenteel alleen tweedehands te koop.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.