Jos van Heel presenteert boek bij afscheid als conservator – ‘A landmark in bibliography’

Next Post
Previous Post

meermanno-holtrop-2013J.W. Holtrop, Jos van Heel (ed. and introd.)
A landmark in bibliography
Jan Willem Holtrop on the study of early printed books from the Low Countries

Museum Meermanno | Huis van het Boek, maart 2013

softcover met flappen, genaaid, 39 pagina’s, 21 x 12,5 cm
ISBN nvt, verkoopprijs € 20,-

Op 15 maart 2013 nam Museum Meermanno afscheid van Jos van Heel, die twintig jaar aan het museum verbonden was als conservator oude collectie. Bij deze gelegenheid kreeg het museum van Jos van Heel een bijzondere uitgave aangeboden: A landmark in bibliography. Jan Willem Holtrop on the study of early printed books from the Low Countries.

Jan Willem Holtrop (1806-1870) was bibliothecaris en vanaf 1838 directeur van de Koninklijke Bibliotheek. Hij stelde een catalogus samen van in de Nederlanden gedrukte incunabelen in de collectie van de KB, aangevuld met incunabelen uit de boekencollectie van het in 1852 geopende Museum Meermanno-Westreenianum. Het museum had 95 exemplaren die niet voorkwamen in de collectie van de KB en dit bracht het totaal op 665 incunabelen die werden opgenomen in de catalogus van Holtrop.

Toen de catalogus in 1856 werd gepubliceerd onder de titel Catalogus librorum saeculo XVo impressorum, quotquot in Bibliotheca regia Hagana asservantur had Holtrop er zo’n twintig jaar aan gewerkt. Hij ontwikkelde de chronologische volgorde voor het indelen van de catalogus. In welke plaats werd het eerst gedrukt, welke drukker was er als eerste aan het werk, in welke volgorde werden edities gedrukt. Voor boeken die elke aanduiding misten over plaats, drukker of jaartal werd aan de hand van de gebruikte letters gezocht naar een link met een drukker. De door Holtrop gehanteerde methode werd later bekend als de ‘Proctor order’, maar de naamgever Robert Proctor werd pas in 1868 geboren.

In het voorwoord van zijn Catalogus ging Holtrop in op de geschiedenis van de collectie, lichtte zijn werkwijze toe en gaf hij aan waar verder onderzoek op gericht moest zijn.

Met name deze tekst wilde Jos van Heel weer toegankelijk maken voor de huidige generatie onderzoekers omdat deze nog altijd alleen in het Latijn beschikbaar was. Nu is deze tekst beschikbaar in Engelse vertaling, naast de originele Latijnse tekst, en voorzien van een introductie door Jos van Heel.

Het boek werd vormgegeven door Huug Schipper, Studio Tint, gedrukt in een oplage van 300 ex. en kan worden besteld bij Museum Meermanno | Huis van het Boek. De verkoopprijs is € 20,- (incl. verzendkosten). De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan het museum.

zie ook…

Aafke Boerma (red.), Verzamelkoorts : de veelzijdige collecties van Museum Meermanno-Westreenianum, Museum Meermanno, 2013

Jos van Heel, Een wereld van verzamelaars en geleerden : Gerard en Johan Meerman, Willem van Westreenen en Pieter van Damme en hun archieven, Verloren, 2012

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.