Johanna Kessler – ‘We Love Books’ – Boekenliefhebbers in woord en beeld

Next Post
Previous Post

Deze maand verschijnt een boek van het soort waar de ware boekenliefhebber intens van kan genieten. Portretten van verzamelaars in hun ‘schatkamers’.  Fotograaf Johanna Kessler portretteerde voor dit boek tientallen boekenliefhebbers en tekende hun verhalen op.

Fotograaf Johanna Kessler (1954) werkte ruim 25 jaar als psychoanalyticus. In 2014 gooide zij het roer rigoureus om. Sindsdien is zij fulltime met fotografie bezig. Haar belangstelling voor wat mensen bezielt en drijft is echter onverminderd gebleven.
Als fotograaf maakt ze graag ‘totaalportretten’ van opmerkelijke en eigenzinnige mensen.

In dit boek heb ik mij niet willen beperken tot bijvoorbeeld bibliofielen of Büchianen, bekende schrijvers of alleen grote verzamelaars e.d. Die zitten er zeker ook tussen, maar minstens zo veel ruimte krijgen de ‘gewone bijzondere’ man en vrouw die toegewijd en gedreven met hun boekencollecties bezig zijn, of die nu groot, klein, heel gewoon of zeldzaam en bijzonder is.

We Love Books bevat ruim vijftig foto’s van kleine en grote bibliotheken met hun eigenaars, die vertellen over hun verzameling. Variërend van Mischa Corsius met haar verzameling boekenweekgeschenken, via Luc Sour die zijn boekenkast vult met natuurhistorische reisboeken en Teun Abbenhuis die de meest bijzondere boekenkast bezit, bestaande uit 163 vakken, waarbij elk vak één of meerdere boeken bevat van exact dezelfde hoogte, tot Anna Bentinck van Schoonheten die op een landgoed in Overijssel de bibliotheek bewaakt met een door de eeuwen heen verzamelde collectie boeken van haar voorouders.

Naast het rijke palet aan verzamelaars zijn er ook een vijftal essays opgenomen:
• Michel Krielaars, chef Boeken bij NRC Handelsblad verzorgde de inleiding;
• Lisa Kuitert, Hoogleraar Boekwetenschap schrijft over de psychologie van boekengekte;
• Carl Haarnack, oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica (foto hierboven), schrijft over de Kunst van het verzamelen;
• Serge Morren, huisarts, helpt bij de bouw en inrichting van je ideale boekenkast;
• Gerrit Jan Zwier, reisjournalist en schrijver, verhaalt over ‘de dood van een boekenwurm’;
• Peter de Rijk, hoofdredacteur bij Uitgeverij In de Knipscheer geeft een overzicht van bibliomanie door de eeuwen heen.

Johanna Kessler
We Love Books
Boekenliefhebbers in woord en beeld
Vormgeving: Jacqueline Heijmerink, Werkhoven
Uitgeverij Wijdemeer, februari 2018
ISBN 9789492052438, 160 pagina’s
> hardcover € 29,95 | te koop in de boekhandel en bij bol.com

 Boekpresentatie  – We Love Books wordt gepresenteerd op 8 maart 2018 in Boekhandel Scheltema te Amsterdam. Lisa Kuitert (Hoogleraar Boekwetenschap), Carl Haarnack (oprichter van de Bibliotheca Surinamica) en Eva Rovers (auteur en biograaf) zullen een inleiding houden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.