Jan Toorop, Zang der Tijden – eerste deel van een oeuvrecatalogus

Next Post
Previous Post

wezel-toorop-2016Gerard van Wezel
Jan Toorop – Zang der Tijden

WBOOKS, februari 2016
hardcover, 24,5 x 32 cm, 256 pagina’s
ISBN 9789462581319, verkoopprijs € 29,95
(bestel bij bol.com)

In Jan Toorop: Zang der Tijden maakt de lezer op boeiende wijze kennis maken met Toorops veelzijdigheid. Tooropexpert Gerard van Wezel geeft daarbij een nieuw beeld van Toorop als een internationaal georiënteerd en gewaardeerd kunstenaar die zichzelf constant opnieuw uit wist te vinden.

Jan Toorop: Zang der Tijden beschrijft het leven en werk van één van Nederlands meest belangrijke schilders. Als tijdgenoot van Van Gogh en Mondriaan wist Toorop zichzelf apart te zetten door zijn diverse en zoekende stijl. Pointilist, luminist, symbolist – Toorop was het allemaal.

Tentoonstelling – In het Gemeentemuseum Den Haag is er van 26 februari tot 29 mei 2016 een grote tentoonstelling met het werk van Jan Toorop.

Het boek “Jan Toorop, zang der tijden” is de rijk geïllustreerde catalogus bij deze tentoonstelling en vormt tevens het eerste deel van een driedelige complete oeuvrecatalogus door Gerard van Wezel, die door WBOOKS zal worden uitgegeven.

Boekbanden – Jan Toorop was niet alleen een begenadigd schilder en tekenaar, maar heeft ook vele boekbanden ontworpen. Het bekendst zijn die voor de boeken van van Louis Couperus. Deze fraai vormgegeven boeken zijn ruim honderd jaar na dato nog steeds gewilde verzamelobjecten (zie artikel bij Rond 1900).

EditiesJan Toorop: Zang der Tijden is verschenen in twee edities met variërende omslagen. Dat is het enige verschil tussen de twee boeken.

toorop-zang-slaolietoorop-zang-slaolie

Het ‘slaolie-omslag’ heeft een detail uit het beroemde Calvé affiche uit 1894.
ISBN 9789462581319 (kijk bij bol.com)

Het ‘Ogen-omslag’ bevat een detail uit ‘Verlangen & Bevrediging’ (1893).
ISBN9789462581425 (kijk bij bol.com)

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.