Jaarboek Bilderdijk 2020

Next Post
Previous Post

 


De collectie van het Bilderdijk Museum is in 2019 verhuisd van Amsterdam naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. De Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ heeft nu het nieuwe ‘Jaarboek Bilderdijk 2020’ gepubliceerd.

• Rick Honings (red.), e.a.
Jaarboek Bilderdijk 2020
Uitgeverij Verloren, november 2020
9789087048860, paperback, 128 pagina’s, € 15,00

<< o.a. te koop via bol.com >>

Het Bilderdijkmuseum werd al in 1908 opgericht “ter bevordering van onderzoek naar de persoon, het werk en de omgeving van de dichter en denker Willem Bilderdijk”. De collectie van het museum wordt beheerd door de Bilderdijk-vereniging, die vanaf 1984 jaarlijks een tijdschrift publiceerde. De collectie van het Bilderdijk Museum is 2019 verhuisd van Amsterdam naar de Universiteitsbibliotheek Leiden en de Vereniging Het Bilderdijk-Museum werd onderdeel van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Ook nieuw is de uitgave van het ‘Jaarboek Bilderdijk’ waarvan nu het eerste nummer is verschenen.

Bilderdijk blijkt bijna 200 jaar na zijn dood nog altijd springlevend. Dit nieuwe Jaarboek Bilderdijk 2020 bevat onder meer een bijdrage van Rick Honings waarin hij aan de hand van onbekende brieven een nieuw licht werpt op de vriendschap tussen Bilderdijk en de kunstenaar Franciscus Schluymer. Marinus van Hattum en Gert-Jan Johannes gaan in op een ‘geestige’ brief van Bilderdijk uit het roerige jaar 1823, het jaar van Isaac da Costa’s Bezwaren tegen den geest der eeuw. Christophe Madelein vergelijkt de rol van het sublieme bij Bilderdijk en William Blake, terwijl Peter Altena Bilderdijks aversie tegen het roken in perspectief plaatst en de Bilderdijk-vereerder C.H. Clemens onder het stof vandaan haalt. Verder nog enkele korte bijdragen. Het jaarboek wordt besloten met een tweetal recensies.

Het Jaarboek is voor iedereen te koop, maar u kunt ook lid worden van Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ via deze link, waarna u het jaarboek gratis krijgt toegestuurd.

zie ook…

Rick Honings, Gert-Jan Johannes
Een sublieme nalatenschap
de erfenis van Willem Bilderdijk
Leiden University Press, april 2020
[o.a. te koop via bol.com]

Een keur van Bilderdijkkenners laat zijn of haar licht schijnen over een geschreven, gedrukt, getekend of geschilderd onderdeel van de nu in Leiden bijeengebrachte verzameling Bilderdijk.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.