‘Deze wereld is geen ergernis waard’ – biografie van Roger Van de Velde

Next Post
Previous Post

 

Roger Van de Velde? Dimitri Verhulst noemt hem als zijn favoriete schrijver, Erik Vlaminck wijdde een theaterstuk aan Van de Velde en filmmaker Kris Verdonck maakte een kortfilm geïnspireerd op Van de Veldes verhalenbundel ‘Knetterende Schedels’.

Roger van de Velde (1925-1970) was een Vlaams schrijver. Hij was journalist voor de Nieuwe Gazet en publiceerde ook in de jongerentijdschriften Arsenaal en Nieuw Gewas.

Van de Velde wordt vanaf 1961 ten gevolge van zijn Palfium-verslaving (die hij oorspronkelijk als pijnstiller had gebruikt wegens verscheidene maagoperaties) verschillende malen geïnterneerd in gevangenissen en psychiatrische instellingen. Omdat hij een publicatieverbod had werd hem het gebruik van een typemachine ontzegd. Zijn verhalen werden door zijn vrouw (in haar onderbroek) de gevangenis uit gesmokkeld. [wikipedia]

Op 7 mei 1970 ontving Van de Velde de Arkprijs van het Vrije Woord. Op 30 mei overleed hij aan de gevolgen van drank en drugsgebruik, zittend op een caféterras in Antwerpen.

Roger Van de Velde is een van de talloze schrijvers in ons taalgebied die bij het grote publiek in de vergetelheid zijn geraakt. Maar zijn oeuvre blijft een geheimtip die schrijvers aan elkaar doorgeven.

Nieuwsgierig geworden? De Antwerpse schrijfster Ellen Van Pelt heeft, vijftig jaar na zijn overlijden, het levensverhaal van Van de Velde opgetekend.

• Ellen van Pelt
Deze wereld is geen ergernis waard
Roger Van de Velde, de biografie
Uitgeverij Vrijdag, november 2020
9789460018787, paperback, 320 pagina’s, € 29,95

o.a. te koop via bol.com >>

 

Zie ook…

De knetterende schedels

Het hoogtepunt in het literaire oeuvre van Van de Velde is ‘De knetterende schedels’. Daarin beschrijft hij zijn ‘compagnons de misère’ in de instellingen waar hij werd geïnterneerd.  Dit boek is bij zijn 50e sterfdag opnieuw uitgegeven.

Uitgeverij Vrijdag, Paperback 9789460018800, mei 2020 (info bij bol.com)

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.