In ‘Een uitstapje naar Echo Spring’ vraagt Olivia Laing zich af ‘Waarom schrijvers drinken’

Next Post
Previous Post

laing-uitstapje-2013Olivia Laing
Een uitstapje naar Echo Spring
Waarom schrijvers drinken

Uitgeverij De Bezige Bij, januari 2014
paperback, 288 pagina’s
ISBN 9789023476894, verkoopprijs € 24,90
[bij bol.com + leesproef]

Alcoholisme en schrijven gaan vaak samen. Befaamde auteurs als F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Cheever en Raymond Carver waren allemaal aan de drank. Hun drankzucht duikt her en der op in hun schitterende romans en verhalen. Olivia Laing is zelf afkomstig uit een familie waarin alcoholisme een belangrijke rol speelde en haar verlangen om meer te begrijpen van deze verwoestende en gecompliceerde ziekte is daar ontstaan.

echo-spring-etiket

The book’s title refers to a line in Tennessee Williams’s play “Cat on a Hot Tin Roof,” when a character calls a visit to the liquor cabinet “a little short trip to Echo Spring”.

Ze reist van Cheevers New York naar het New Orleans van Williams, van Hemingways Key West naar Carvers Port Angeles. Ze dompelt zich onder in hun levens en werk en verzamelt zo het materiaal waaruit een indrukwekkend beeld oprijst van zowel de verschrikkingen van alcoholisme als de wonderbaarlijke mogelijkheden tot genezing. Laing ontkracht de mythe van de alcoholische schrijver die zijn scheppende vermogen te danken lijkt te hebben aan zijn roes en laat zien hoe hoog de prijs is die soms voor grote creativiteit moet worden betaald (uitgever).

Olivia Laing is schrijfster en redacteur. Tot 2009 werkte ze voor het literatuurkatern van The Observer. Ze schrijft verder voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder The Guardian. Haar debuut, Naar de rivier, verscheen in 2011.

over het boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.