‘Hitlers jongste hoop’ – over de nazipropaganda gericht op de jeugd

Next Post
Previous Post

Gerard Groeneveld
Hitlers jongste hoop
Nazipropaganda voor de jeugd

Vantilt, maart 2019
ISBN 9789460044199, hardcover, 352 pagina’s, € 29,95

o.a. te koop bij bol.com >>

Hitlers jongste hoop schenkt voor het eerst aandacht aan de rol van jeugdillustraties binnen de nazipropaganda. Daaruit wordt pijnlijk duidelijk dat jongeren, zoals in onze tijd via sociale media, ook in de jaren dertig en veertig al op geraffineerde wijze werden beïnvloed via beelden. 

Binnen Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda had effect. Veel jongeren bleven tot het bittere einde toe geloven in de heilstaat die hun Führer hen jarenlang had voorgehouden. Ook als dat hun het leven kostte.

Foto’s en illustraties leverden een belangrijke bijdrage aan die bezieling. Alle media vochten om de aandacht: vanaf het prentenboek, het eerste schoolboek waarmee kinderen leerden lezen en schrijven, de jeugdboeken, de tijdschriften en zelfs de illustraties in de sigarettenplaatjesalbums. En steeds hadden ze maar één doel: de manipulatie van Duitse jongens en meisjes tot bruikbare leden van de nationaalsocialistische volksgemeenschap.(uitgever)

Over dit boek…

>> Hieronder een leesproef (klik op vierkantje rechtsonder voor fullscreen)

Tentoonstelling – In het Onderwijsmuseum te Dordrecht vertelt de tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933 – 1945’ het verhaal van de manipulatie van de Duitse jeugd. De tentoonstelling in het Onderwijsmuseum is te bezichtigen vanaf vrijdag 10 juli 2020.

.

 

Gerard Groeneveld (Rotterdam, 1956) specialiseerde zich na zijn studie Nederlands in Leiden in het thema ‘collaboratie, propaganda en fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

Bij Vantilt publiceerde hij o.a. “Zwaard van de geest;
het bruine boek in Nederland 1921-1945”

zie bij bol.com >>

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.