Historische stadsbibliotheken in Nederland

Next Post
Previous Post

historische-stadsbibliotheken-2016Jan Bedaux & Ad Leerintveld (red.)
Historische stadsbibliotheken in Nederland
Studies over openbare stadsbibliotheken

Walburg Pers, november 2016
176 pagina’s, 22 x 29 cm, illustr.
> gebonden € 39,50 nu voor € 19,99 | bestel bij bol.com

Het 450-jarig bestaan van de voorbeeldig bewaard gebleven, monumentale kettingbibliotheek te Zutphen vormde de aanleiding voor dit boek. De in deze bundel verzamelde artikelen nodigen uit om de gang van zaken in de ene stad met de andere te vergelijken. Samen geven de bijdragen een beeld van de waarde die in de stedelijke samenleving van de vroegmoderne tijd aan boek en openbare bibliotheek werd gehecht.

Het gekozen formaat en de vele kleurenillustraties van de historische boeken en hun oude bewaarplaatsen leveren een aantrekkelijk boek op voor een algemeen cultureel geïnteresseerd publiek, voor mensen met interesse in de lokale geschiedenis én voor boekhistorici.

– Vrij van het Spaanse juk en mét de Prins van Oranje overgegaan naar de gereformeerde godsdienst, stichtten veel stadsbesturen in de Republiek der Verenigde Nederlanden aan het einde van de zestiende of in het begin van de zeventiende eeuw een openbare bibliotheek.

Deze publicatie biedt voor het eerst een overzicht van deze vroege stadsbibliotheken. Gerenommeerde boekhistorici en beheerders van historische, stedelijke boekenverzamelingen presenteren hier de ontstaansgeschiedenis en de inhoud van hun bibliotheek. Aan bod komen de bibliotheken van Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Enkhuizen, Edam, Leiden, Gouda, Rotterdam, Utrecht, Deventer, Zutphen, Franeker, Groningen, Maastricht, Antwerpen en die in de provincie Zeeland. Een aantal van deze collecties is in veel gevallen mettertijd in andere instellingen terecht gekomen.

De redactie van Historische stadsbibliotheken is in handen van dr. Ad Leerintveld, conservator bij de Bijzondere Collecties van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en dr. Jan Bedaux, oud-directeur en vakreferent aan de Athenaeumbibliotheek te Deventer. Beiden zijn bestuurslid van de Stichting Librije St. Walburgiskerk te Zutphen.

Deze uitgave verschijnt als deel XVIII in de nieuwe reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel.

Boekpresentatie – Op 3 november 2016 wordt het boek Historische stadsbibliotheken in Nederland gepresenteerd in de St. Walburgiskerk te Zutphen.

zie ook…

 

rp_hellinga-librije-2010-220x304.jpg rp_renting-librije-2008-220x292.jpg

Dr. Lotte Hellinga
Vroege drukken Librije Zutphen, de kettingbibliotheek van de Walburgiskerk

• A.D. Renting en J.T.C. Renting-Kuijpers
Catalogus Librije Zutphen, de kettingbibliotheek van de Walburgiskerk

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.