Historische atlas NL – Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt

Next Post
Previous Post

Martin Berendse, Paul Brood
Historische atlas NL
Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt

WBOOKS, september 2019
i.s.m. Nationaal Archief
ISBN 9789462583177, hardcover,
176 pagina’s, € 29,95 (na 1 dec. € 34,95)

o.a. te koop bij bol.com >>


Na de recent verschenen succesvolle uitgave “De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten” (van uitgeverij Lannoo i.s.m. de Koninklijke Bibliotheek) is er deze maand een nieuw ‘kaartenboek’ gelanceerd. Deze “Historische atlas NL” is een project van uitgeverij WBOOKS i.s.m. het Nationaal Archief.

Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen. Veruit de meeste historische stukken komen uit Nationaal Archief, de schatkamer van onze geschiedenis. Uiteraard zijn onze onafhankelijkheidsverklaring, het Plakkaat van Verlatinge (1581), en de oerversie van onze huidige grondwet (1848) in de atlas opgenomen. Maar ook veel onbekendere stukken, zoals het Verdrag van Londen (1839), dat ervoor zorgde dat Roermond niet in België, maar in Nederland kwam te liggen, komen aan bod.

Een voorproefje van de rijk geïllustreerde inhoud (klik rechtsonder op het vierkantje voor schermvullende weergave)

De kaarten in Historische atlas NL variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten die laten zien hoe en wanneer de huidige landsgrenzen tot stand kwamen en… soms nog steeds niet helemaal duidelijk zijn.

Eerder bij BoB…

     

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.