‘Het snoer der ontferming’ – reisverhalen uit Japan van Louis Couperus

Next Post
Previous Post

Louis Couperus
Het snoer der ontferming

Van Oorschot, november 2018
ISBN 9789028282261, 400 pagina’s, rijk geïllustreerd
> hardcover € 44,99

o.a. te koop bij bol.com >>

Schrijver Louis Couperus (1863-1923) ging op uitnodiging van het weekblad Haagsche Post in 1922 naar Japan en schreef voor de krant over zijn ervaringen in het Oost-Aziatische land.

In de periode van 23 september 1922 tot en met 5 mei 1923 werden de reisverhalen van Couperus in de Haagsche Post gepubliceerd. Later, nadat Couperus al was overleden, werden deze artikelen gebundeld in de publicatie Nippon. Dit werk verscheen in 1925 en wordt nog steeds herdrukt. Terug in Nederland had Couperus ook verhalen geïnspireerd op Japanse legenden geschreven en deze werden na zijn dood gepubliceerd in de bundel ‘Het snoer der ontferming en Japansche legenden’ (1924). Deze publicatie is nu heruitgegeven met schitterende Japanse prenten in kleur en een bijdrage van Couperuskenner H.T.M. van Vliet.

Over zijn belevenissen publiceerde hij reisbrieven in de Haagsche Post. De literaire verwerking van de reis volgde in de winter van 1922/23, toen hij onder de titel ‘Het snoer der ontferming’ een reeks schetsen en verhalen schreef. Ze vormen een eenheid door drie samenhangende motieven: schoonheid, noodlot (Karma) en ontferming. Bovendien hebben ze de boeddhistische levensvisie van aanvaarding en berusting als achtergrond.

De inspiratie voor Het snoer vond Couperus in Japanse mythen, legenden en prenten van beroemde schilders als Utamaro, Hiroshige, Harunobu en Hokusai. Daarnaast gebruikte hij een reisgids, kunstboeken, historische werken en boeken van Japankenners als Basil Chamberlain en Lafcadio Hearn.

In deze geïllustreerde uitgave zijn voor het eerst Couperus’ teksten opgenomen samen met de door hem gebruikte bronnen. Zij geven een uniek en fascinerend beeld van Couperus’ werkwijze en laten zien hoe de schrijver met behulp van zeer heterogeen materiaal een schitterend literair werk wist te scheppen. 

Tentoonstelling – In het Louis Couperus Museum is de wintertentoonstelling gewijd aan de Japanse reis van Couperus en de rijk geïllustreerde heruitgave van het boek Het snoer der ontferming. De tentoonstelling is te zien van 20 oktober 2018 tot 19 mei 2019.

>> Enkele Couperus uitgaven bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.