Harland Awards Boekprijs voor het fantasy genre wordt dit jaar niet uitgereikt

Next Post
Previous Post

13 april 2018 | “Met spijt delen we mee dat het dit jaar niet mogelijk is gebleken een winnend boek aan te wijzen. Het prijzengeld wordt verdeeld onder de vijf in principe gelijk geëindigde shortlist-auteurs.” 

Met deze mededeling begint een verklaring van de organisatie van de Harland Awards en het bestuur van de Stichting Fantastisch Genre.

Een slechte zaak voor de promotie van het fantastisch genre. De vijf boeken die werden uitgekozen voor de shortlist worden op de website van de Harland Awards gepresenteerd met waarderende teksten van de voorselectie-jury, maar de eindjury legde andere normen aan.

Door een discrepantie tussen de instructies voor voorselectie-jury en eindjury is er pas in een laat stadium gerealiseerd dat de kwaliteit van de shortlist dit jaar niet heeft kunnen leiden tot een winnend boek. De voorselectie heeft in opdracht van de organisatie vooral gelet op de mate waarin fantastische elementen toegepast werden in de boeken. De meerderheid van de eindjury heeft daarentegen, zich onbewust van eerdere instructies, in de vijf boeken van de shortlist de basiskwaliteiten van een goede fantastieke roman gezocht en in te lage mate gevonden. [lees hier de hele verklaring]

De prijs heeft al een langere geschiedenis, maar voor de Stichting Fantastisch Genre was het de derde keer dat de prijs zou worden uitgereikt. De eerste twee edities werden beide gewonnen door schrijver Auke Hulst, die dit jaar deel uit maakte van de eindjury.

De prijsuitreiking van de Harland Awards zou het hoogtepunt en de afsluiting moeten zijn van de Dag van het Fantastische Boek die a.s. zaterdag plaats vindt in Amsterdam. De prijs voor het beste verhaal wordt wel uitgereikt.

  • Harland Award Romanprijs | site | wikipedia | berichten
    voor de beste Nederlandstalige roman in de fantastische genres

> meer info over de boeken op de shortlist bij bol.com


 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.