Eerste Indie Awards voor uitgaven in eigen beheer

Next Post
Previous Post

14 april 2018 | Dit jaar werden voor het eerst de Indie Awards uitgereikt. Prijzen voor boeken die uitgegeven zijn in eigen beheer. De juryprijs voor het beste boek van 2017 gaat naar de Rotterdamse schrijver Tjeerd Langstraat met Eeuwig donker.

Hoewel er al veel literaire prijzen zijn in Nederland, richt geen enkele zich exclusief op boeken die uitgegeven zijn in eigen beheer. Om de toenemende groep indie-auteurs de waardering te geven die ze verdienen, hebben Simone Lucchesi (The Black Sheep Indie) en Sanne Hillemans (Sunny Hill Books) deze nieuwe prijs in het leven geroepen.

Er werd een jury bijeengebracht bestaande uit: Sophie Ham, hoofdredacteur Literatuurplein, de boekenbijlage van de Bibliotheek, Arno Kuipers, Collectiespecialist Nederlandse Taal- en Letterkunde van de Koninklijke Bibliotheek, Eveline Broekhuizen, redacteur, schrijfcoach en corrector bij Elibro Tekst & Redactie en Danique E., Danique V. en Tedje, de dames van boekenblog Adorable Books.

Er werden 241 boeken aangedragen. Daar werden ruim 2.000 stemmen op uitgebracht. Dat leverde een longlist op van 26 boeken. Er waren 3 juryprijzen en drie publieksprijzen met voor iedere categorie 3 genomineerde titels.

Het oorspronkelijke idee om de prijsuitreiking tijdens een feestelijke bijeenkomst in een zaal plaats te laten vinden was niet haalbaar. In plaats daarvan heeft het vrolijke tweetal een videoreportage gemaakt, waarin zij de genomineerden thuis bezoeken en een aantal van hen verrassen met een award.

Kijk mee met de video die op facebook werd gelanceerd.

De Indie Awards werden gewonnen door:

Juryprijzen:

– Beste boek 2017 : Tjeerd Langstraat, Eeuwig donker
– Meest verrassende plottwist: Chams Najee, Hunters saga deel 1
– Meest memorabele personage: Patricia van der Broek, Belast verleden

Publieksprijzen:

– Beste boek 2017: Sophia Drenth, Verlossing
– Meest spannende boek: Eveline Wijngaard, Doctor DeathDog
– Mooiste cover: Marcel Heunks, Justin en de boom van oorsprong
– Mystery Award (schrijver met de meeste nominaties): Miranda Hillers, Kai en Liam

>> klik op de titels voor meer informatie over de boeken bij bol.com

NB – De Indie Awards gunnen ons een blik in de aparte wereld van de honderden schrijvers die niet aan de bak komen bij de reguliere uitgeverijen en daarom gebruik maken van de mogelijkheden om het te laten drukken via ‘Print On Demand’ en soms ook hun eigen ‘uitgeverij’ beginnen.

Toevallig plaatste de Volkskrant op 11 april een opiniestuk van schrijver en recensent Taede A. Smedes onder de titel “Recensenten, bespreek geen ‘publishing on demand’-boeken; Reguliere uitgevers moeten hun werk als grensbewakers goed blijven doen om het kaf van het koren te scheiden”. lees hier

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.