Had het prerafaëlitisme ook invloed op de Nederlandse literatuur?

Next Post
Previous Post

buul-prerafaelitisme-2014Anne van Buul
In vreemde grond geworteld
prerafaëlitisme in de Nederlandse literatuur en beeldende kunst (1855-1910)

Uitgeverij Verloren, Hilversum, mei 2014
Paperback, 448 pagina’s
ISBN 9789087044145, verkoopprijs € 39,00
[o.a. te koop bij bol.com]

Bij het prerafaëlitisme gaat het meestal vooral over de beeldende kunst. In deze handelseditie van het proefschrift van Anne van Buul beschrijft zij hoe het prerafaëlitisme vanaf 1855 in Nederland bekend werd en hoe deze stroming door Nederlandse schrijvers en kunstenaars ontvangen is.

In 1848 werd door zeven jonge Engelse schilders en schrijvers de ‘Pre-Raphaelite Brotherhood’ opgericht. Zij wilden zich gezamenlijk inzetten voor de vernieuwing van de kunsten. Aan het einde van de negentiende eeuw groeide het prerafaëlitisme uit tot een brede culturele beweging. Met de term ‘prerafaëlitisme’ werd niet langer alleen het werk van de leden van de broederschap aangeduid, maar ook andere Engelse literatuur, beeldende en toegepaste kunst uit de periode 1848-1900.

Dit amalgaam van Engelse literatuur en kunst heeft in Nederland een grote impact gehad. Deze studie biedt een chronologisch overzicht van de receptie van het prerafaëlitisme in Nederland en vijf casestudies over de receptie-activiteiten van de schrijvers Frederik van Eeden, Edward B. Koster en P.C. Boutens en de kunstenaars Jan Toorop en Antoon Derkinderen. Aan de hand daarvan wordt duidelijk hoe het prerafaëlitisme tijdens het fin de siècle in Nederlandse grond geworteld raakte.

Anne van Buul (Eindhoven, 1983) studeerde Letterkunde en Literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

over dit boek…

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.