‘Grunberg naakt’ – special van het tijdschrift ‘De God van Nederland’

Next Post
Previous Post

8 december 2014 – Tijdens de Boekensalonin in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties werd op 2 december het nieuwste nummer van het tijdschrift ‘De God van Nederland’ gepresenteerd. Het is gewijd aan de jubilerende schrijver Arnon Grunberg.

tijdschrgod-grunberg-2014

De God van Nederland is een literair-cultureel-satirisch kwartaalblad dat overeenkomstig punt 5 van Zijn Tien Geboden vier schrijvers eert: Nescio, Willem Elsschot, Willem Frederik Hermans en Karel van het Reve.

Voor dit nummer koos de redactie voor een nog springlevende auteur: Arnon Grunberg.

Zijn werk is ondertussen zwanger van dood en verderf en dat betreft niet in de laatste plaats de seks en erotiek in zijn werk. De vaak hilarische scènes uit vroege romans zoals Blauwe maandagen, Figuranten en Fantoompijn kom je in zijn werk al enige tijd niet meer tegen. Wat er in zijn romans tegenwoordig ook allemaal in bed gebeurt, de dood is nooit ver uit de buurt. In Tirza leidt seks tot een liquidatie en in Huid en Haar is seks een vorm van chantage. Vreemd genoeg wordt er maar zelden aandacht besteed aan seks en erotiek in Grunbergs werk en dat terwijl zijn beschrijving van die twee-eenheid niet anders is dan van de andere aspecten van het leven. Nee, er valt ook in bed niet veel meer te genieten. Ook het matras is oorlogsgebied.

Medewerkers aan het Grunberg-Naakt-nummer o.a.: Gabriël Kousbroek, Nina Polak, Ferry André de la Porte, Barbara Stok, C.J. Aarts, Judith Eiselin, Arnon Grunberg, Lieneke Frerichs, Dirk Baartse, Maureen Bachaus, Herwolt van Doornen, Wilma de Bock, Vic van de Reijt, M.C. van Etten, Pieter Boddaert, Yolanda Huntelaar, Frits Jonker, Lies Kindt, Edo Landwehr, Nienke Oldenhuis, Huug Schipper, Regien Strategier, Ron van Roon, Dick Welsink en Bob Polak.

Omslagontwerp: Studio Ron van Roon

• tijdschrift
De God van Nederland – Grunberg naakt
nr. 11 (apr-dec 2014)

St. Polak & Van der Kamp, december 2014
tijdschrift, 64 pagina’s
verkoopprijs € 9,95

zie ook…

grunberg-25jr-2014-gebArnon Grunberg, e.a.
Ich will doch nur, dass ihr mich liebt
25 jaar schrijverschap
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, oktober 2014
[meer]

Tentoonstelling – tot 1 februari 2015 is bij de Bijzondere Collecties van de UvA een grote overzichtstentoonstelling over de schrijver Arnon Grunberg te zien

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.