De Atlas der Neederlanden

Next Post
Previous Post

werner-atlas-2014Jan Werner
De Atlas der Neederlanden
unieke verzamelaarsatlas met ruim 600 kaarten uit late 17de – vroeg 19de eeuw

WBOOKS, september 2014
gebonden, 656 pagina’s, 36 x 26 cm
ISBN 9789081926447, verkoopprijs € 245,00
[bestel]

De ‘Atlas der Neederlanden’ is waarschijnlijk de grootste en meest complete atlas van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die ooit werd samengesteld.

Deze particuliere verzamelaarsatlas, bestaande uit negen zware, in leer gebonden foliobanden met in totaal 619 gedrukte en handgetekende kaartbladen is in bezit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

atlasderneederlanden-2Om deze uitzonderlijke collectie kaarten in stand te houden en beter toegankelijk te maken voor verder onderzoek is in 2010 begonnen met de algehele restauratie en digitalisering van de Atlas der Neederlanden, een ingrijpend en gecompliceerd proces (zie blog ‘werk in uitvoering’).

Deze restauratie maakte het ook mogelijk een facsimile-uitgave van het verzamelwerk te publiceren, in een gezamenlijke uitgave van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior.

Deze exclusieve uitgave werd geproduceerd in een genummerde oplage van 100 sets van elk tien delen, met een verkoopprijs van € 6.995 per set. In januari 2014 was deze set geheel uitverkocht.

Boek over de Atlas – Het boek dat nu los te koop is verscheen oorspronkelijk als tiende deel van de facsimile-uitgave en bevat een toelichting door Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen bij de Bijzondere Collecties, op de hele atlas. Elke kaart wordt uitgebreid beschreven en in beeld gebracht. De auteur plaatst de kaarten in de context van de geschiedenis van de cartografie van Nederland en deels ook België. Begrippen worden verklaard en een aantal kaartmakers wordt afzonderlijk behandeld.

Jan Werner was conservator cartografie bij de Bijzondere Collecties aan de Universiteit van Amsterdam (meer).

deel-kaart-neederlanden

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.