Geschiedenis van de literatuur in Limburg

Next Post
Previous Post

literatuur-limburg-2016Lou Spronck, Wiel Kusters, Ben van Melick (red.)
Geschiedenis van de literatuur in Limburg

Vantilt / LGOG, oktober 2016
768 pagina’s
> gebonden € 39,50 | bestel bij bol.com

De wieg van de Nederlandse literatuur stond in Limburg: met het belangrijke werk van Hendrik van Veldeke kwam daar al in de twaalfde eeuw een levendige literaire cultuur tot stand, die tot op de dag van vandaag invloedrijke auteurs en teksten voortbrengt. Van de ‘Servaaslegende’ tot Connie Palmen en van de ‘Percessie van Scherpenheuvel’ tot Jan Hanlo: ‘Geschiedenis van de literatuur in Limburg’ biedt voor het eerst een uitgebreid overzicht van bijna duizend jaar Limburgse letteren.

Het literaire landschap van Limburg is veeltalig (behalve Nederlands en Latijn ook veel Frans en streektaal) en zeer gevarieerd. Niet alleen geboren en getogen Limburgers, zoals Erycius Puteanus, Pascal Delruelle, Frans Erens, Pierre Kemp en Pé Hawinkels, krijgen volop aandacht. Er wordt ook stilgestaan bij werken met Limburg als locatie of thema.

Door dit brede, grensoverschrijdende perspectief is ‘Geschiedenis van de literatuur in Limburg’ een veelkleurig overzichtswerk, dat zich niet beperkt tot proza en poëzie, maar ook ruimte biedt aan journalistiek werk van bijvoorbeeld Jozef Thissen en Willem K. Coumans en (lied)teksten van Toon Hermans, Gé Reinders en Jack Poels (Rowwen Hèze). (uitgever)

  • Deze Limburgse literatuurgeschiedenis is tot stand gekomen onder auspiciën van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). De redactie werd gevoerd door Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters. Ter toelichting van hun literair-historisch overzicht hebben de verschillende auteurs tekstfragmenten geselecteerd, waardoor ieder hoofdstuk ‘geschiedenis’ en ‘bloemlezing’ bevat.
    Vormgeving piet gerards ontwerpers.
  • Klik op onderstaande issuu voor de inhoud en de inleiding…

Boekpresentatie – Op 16 oktober 2016 wordt door het LGOG de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in Limburg gepresenteerd in het Centre Céramique in Maastricht.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.