Gerrit Komrij-prijs 2020 voor ‘Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593’

Next Post
Previous Post


17 december 2020 | Neerlandistiek, het Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur, heeft de Gerrit Komrij-prijs 2020 toegekend aan de samenstellers van Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593.

• Christianne Muusers, en Marleen Willebrands
Het excellente kookboek van
doctor Carolus Battus uit 1593
Sterck & De Vreese, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>
en bij de lokale boekhandel >>

De Gerrit Komrij-prijs 2020 gaat naar de samenstellers van Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593. Deze uitgave van het excellente kookboek uit 1593 is werkelijk prachtig. Het water loopt je in de mond als je het boek doorbladert, maar de recepten komen pas echt tot leven als je ermee aan de slag gaat in je eigen keuken.

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 heeft een informatieve inleiding, een fotografische weergave van het oude kookboek, een vertaling van de recepten in modern Nederlands, een verklarende woordenlijst en een hoofdstuk waarin een aantal recepten beschikbaar zijn gemaakt voor de hedendaagse keuken. Daarnaast is het boek gevuld met prachtige afbeeldingen: reproducties van schilderijen uit de zestiende eeuw, maar ook foto’s van keukengerei uit die tijd en foto’s van op zestiende-eeuwse wijze gedekte tafels.

Christianne Muusers [website] en Marleen Willebrands [website] staan op de omslag vermeld als samenstellers. Zij krijgen de dus de medaille overhandigd, maar eigenlijk gaat de Gerrit Komrij-prijs naar het hele team rondom Het excellente kookboek.

Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht en is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze uitgave is echt een voorbeeld van hoe oude teksten in onze tijd tot leven gebracht kunnen worden.

In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij was gek op oude literatuur en hij heeft veel gedaan deze onder de mensen te brengen.

  • Gerrit Komrij-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een publicatie die het best de oudere letteren populariseert

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.