Frans Kafka – ‘De tekeningen’

Next Post
Previous Post

In ‘De tekeningen’ worden meer dan 200 tekeningen van Frans Kafka, waarvan 140 nooit eerder zijn gepubliceerd, in een luxe kunstuitgave samengebracht.

 

 

Franz Kafka,
Andreas Kilcher (samenst.)

Frans Kafka – de tekeningen
vertaling Willem van Toorn
Athenaeum, september 2021
9789025313609, hardcover,
336 pagina’s, € 49,90

<< o.a. te koop via bol.com >>

Het nagelaten werk van Franz Kafka, die overleed in 1924 [wikipedia], is dankzij zijn vriend Max Brod bewaard gebleven, maar na het overlijden van Brod in 1968 ontstond een hevige en absurde strijd om het eigendomsrecht tussen Duitsland en Israël (zie boek onderaan). Uiteindelijk is een groot deel van de Kafka-documenten toch terecht gekomen in de Nationale Bibliotheek van Israël, waar ze in 2019 zijn gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek [zie hier].

Tussen de opvallende archiefstukken bevonden zich tot dusver onbekende tekeningen die Franz Kafka maakte in de jaren 1901-1906. Hij tekende, al voor de ontwikkeling van zijn literaire talent, om zich artistiek uit te drukken. 

In Franz Kafka. De tekeningen worden voor het eerst meer dan 200 tekeningen, waarvan 140 nooit eerder zijn gepubliceerd, in een luxe kunstuitgave samengebracht. Deze is samengesteld en van begeleidende essays en een verantwoording voorzien door Andreas Kilcher, Pavel Schmidt en Judith Butler.

 

ZIE OOK…

Benjamin Balint 
Kafka’s laatste proces ; De strijd om een literaire nalatenschap
Bas Lubberhuizen, januari 2019
lees meer | kijk bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.