Ets Haim, 18 highlights from the oldest Jewish library in the world

Next Post
Previous Post

ets-haim-2016Emile Schrijver, Heide Warncke
Ets Haim
18 highlights from the oldest Jewish library in the world

Walburg Pers, september 2016
96 pagina’s
> softcover € 29,50 | bestel

De bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, in 1616 opgericht, bevindt zich sinds 1675 op de huidige locatie in het prachtige complex van de Portugees-Israëlitische Synagoge te Amsterdam en is daarmee de oudste nog functionerende bibliotheek ter wereld.

De bibliotheek, die uit circa 600 handschriften en 25.000 gedrukte werken bestaat, bezit een grote en rijke collectie op het gebied van het 17de- en 18de-eeuwse jodendom en is hiermee al bijna 400 jaar een wezenlijk onderdeel van het culturele erfgoed van Amsterdam. In 2003 werd de collectie van Ets Haim op de UNESCO-lijst van het Geheugen van de Wereld geplaatst.

Ets Haim – Livraria Montezinos herbergt veel unieke, zeldzame en bijzondere boeken en documenten. Als bronnen voor onze kennis van geschiedenis en cultuur zijn ze van onschatbare waarde. Vaak springt de bijzondere schoonheid in het oog, maar soms moet men langere tijd met aandacht naar een werk kijken totdat het zijn geheimen begint prijs te geven.

Walburg Pers geeft in samenwerking met het Joods Historisch Museum dit prachtig rijk geïllustreerd boek uit met daarin de 18 topstukken uit de oudste joodse bibliotheek van de wereld.

Emile Schrijver is sinds 2015 de directeur van het Joods Historisch Museum (JHM) en het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Ook was hij in het verleden curator ad-interim van Ets Haim.

Heide Warncke is uitvoerend bibliothecaris van de bibliotheek Ets Haim.

ets-haim-interieur

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos organiseert het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over Hebreeuwse handschriften, De glorie van het joodse boek, met topstukken uit Ets Haim, het Vaticaan en andere collecties. De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2017.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.