Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands

Next Post
Previous Post

foto: Lenny Oosterwijk

27 januari 2017 | Op zondag 29 januari zal in de Kunsthal te Rotterdam een ceremonieel programma plaatsvinden waarin de ambtsperiode van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands zal worden afgesloten en de nieuwe Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, zal worden verwelkomd.

Een veelzijdige commissie, bestaande uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin, heeft zich in oktober van het afgelopen jaar op initiatief van NRC en Poetry International gebogen over de vraag wie een geschikte opvolger van Anne Vegter zou kunnen zijn.

Er werd gezocht naar een dichter die zowel in het poëziecircuit als daarbuiten wordt erkend, die in staat is een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie, die communicatief en gedreven is, initiatieven neemt, iemand die makkelijk omgaat met de media en zich thuis voelt op een podium. Het is dan ook met groot enthousiasme en trots dat wij u Ester Naomi Perquin presenteren als de nieuwe Dichter des Vaderlands.

“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.” (commissie Dichter des Vaderlands)

Perquin was onder meer stadsdichter te Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade, ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Ze schreef columns voor De Groene Amsterdammer en NRC en is de vrijdagpresentator van het VPRO-programma Nooit meer slapen op Radio 1.

Voor haar poëzie ontving Ester Naomi Perquin (1980) onder meer de Liegend Konijn Debuutprijs, de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Haar bundel Celinspecties werd bekroond met de VSB Poëzieprijs.

boeken…

Bij het einde van Anne Vegters ambtsperiode verschijnt ‘Wat helpt is een wonder’ (Querido) met alle gedichten die ze schreef als Dichter des Vaderlands. > o.a. te koop bij bol.com

 

 

Over enkele dagen verschijnt de vierde bundel van Ester Naomi Perquin met de titel ‘Meervoudig afwezig’ (Van Oorschot).> o.a. te koop bij bol.com

 

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.