Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs 2016 met Cécile en Elsa, strijdbare freules

Next Post
Previous Post

leijnse-freules-2015-230-10-2016 | De Libris Geschiedenis Prijs 2016 is toegekend aan Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse. 

logo-libris-geschiedenis-prijs-2-

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks een historisch boek, geschikt voor een breed publiek. De winnaar van de prijs, die vanmorgen bekend werd gemaakt tijdens het radioprogramma OVT, ontvangt 20.000 euro.

  • Elisabeth Leijnse, Cécile en Elsa, strijdbare freules

Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen. Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de immens succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt Cécile door haar man het huis uit gestuurd. Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt. De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes.

  • Het boek ‘Cécile en Elsa, strijdbare freules’ werd uitgegeven door De Geus, november 2015. Hardcover, e-book en binnenkort de paperback – boek bij bol.com
  • ‘Cécile en Elsa, strijdbare freules’ won eerder al de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 – voor de beste Nederlandstalige biografie.

Vijf titels waren genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016

bosman-roofkoning droge-moresnet leijnse-freules petram-banken zijl-prinses

Libris Geschiedenis Prijs | site | wikipedia | 
voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.