“Een jongen uit plan Zuid ’38 – ’46” jeugdherinneringen van Heere Heeresma

Next Post
Previous Post

heeresma-zuid-2015Heere Heeresma
Een jongen uit plan Zuid ’38 – ’46 (herdruk)

Uitgeverij De Arbeiderspers, december 2015
Paperback, 250 pagina’s
ISBN 9789029504911,  verkoopprijs € 19,99
(o.a. te koop bij bol.com)

Amsterdam, Tweede Wereldoorlog. Een jongen loopt door plan Zuid, de toenmalige nieuwbouwwijk van de hoofdstad. Met alle poriën open beleeft hij de oorlog en het stille, zonder ophef oplossen van zijn joodse vriendjes en vriendinnetjes. Daartussendoor roffelen de met ijzer beslagen gevechtslaarzen van de bezetter over de keien en hun meerstemmig gezang golft omhoog tegen de gevels. Aan het eind van de oorlog zien we de jonge Heeresma op het nog onbebouwde zandland lopen. Daar begint hij aan zijn eerste dodenherdenking, die overgaat in de observatie van een bevrijdingsfeest: ‘Uit de radio’s van de pantserwagens en ander rijdend materieel klinkt jazz en blue grass, de meiden dansen en de jongemannen bietsen.’

In een associatieve, meanderende maar ook uiterst precieze stijl schrijft Heeresma op melancholieke toon over zijn jeugd die samenvalt met de oorlog, met het verdwijnen van het grootste deel van de joodse bevolking uit zijn stad en met de Canadese bevrijding van die wrede Duitse terreur. (uitgever)

Deze uitgave bevat beide eerder afzonderlijk verschenen delen van Heeresma’s oorlogsherinneringen Een jongen uit plan Zuid (2005).

heeresma-briven-2015boekpresentatie – Op 1 december wordt deze uitgave tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 gepresenteerd, tegelijk met de nieuwe brievenbundel van Heere Heeresma: Bleib gesund!

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.