Dicht bij huis – Het Groningen van Cornelis Jetses

Next Post
Previous Post

verschoor-jetses-2014Bob Verschoor
Dicht bij huis
Het Groningen van Cornelis Jetses

Uitgeverij Profiel, oktober 2014
gebonden, 160 pagina’s
ISBN 9789052945644, verkoopprijs € 19,95
[bestel bij bol.com]

Illustrator Cornelis Jetses (Groningen, 1873 – Wassenaar, 1955) is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten.

Dat de stad Groningen altijd een belangrijke plaats in het leven van Cornelis Jetses heeft ingenomen, blijkt uit de onlangs opgedoken ‘jeugdherinneringen’ van de illustrator. In een schriftje beschrijft Cornelis in ongeveer dertig pagina’s zijn jeugd in Groningen, in de periode 1873-1894.

De jeugdherinneringen bieden een uniek kijkje in de leefwereld van de ‘stadjers’ eind negentiende eeuw. Op dat moment is Groningen enorm in ontwikkeling. De stadwallen worden geslecht, waardoor de stad een enorme groei-potentie krijgt. Daarnaast is Groningen aan het veranderen in een moderne industriestad, waardoor veel oude zaken zoals de eerder genoemde ‘water- en vuurhandel’ en de ‘porder’, verdwijnen uit het straatbeeld.
Een prachtige geschiedenis met uiteraard veel schitterende illustraties van de hand van Jetses zelf!

Tentoonstelling – Tot 1 februari 2015 is het in het Noordelijk Scheepvaartmuseum een tentoonstelling over de illustrator te zien, ‘het Groningen van Cornelis Jetses’.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yVwDrOyJ2rk[/youtube]RTV Noord, 13 sept 2014

  • Het Onderwijsmuseum in Dordrecht heeft op haar website een artikel (Jack Dane, 13 sept 2014) over tentoonstelling, boek en samensteller van het boek, Bob Verschoor.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.