Ich will doch nur, dass ihr mich liebt – 25 Jaar schrijverschap van Arnon Grunberg

Next Post
Previous Post
grunberg-25jr-2014-geb

gebonden

Arnon Grunberg, e.a.
Ich will doch nur, dass ihr mich liebt
25 jaar schrijverschap

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, oktober 2014
hardcover, 224 pagina’s
• gebonden ISBN 9789038899220, € 45,00
[bestel]
• paperback ISBN 9789038899213, € 29,95
[bestel]

Het begon met het bekroonde debuut ‘Blauwe maandagen’ (1994) en de stroom publieksboeken en bibliofiele uitgaven van Arnon Grunberg  is nog lang niet opgedroogd. In twintig jaar schreef hij een indrukwekkend oeuvre bijeen, bestaande uit romans, verhalen, essays en journalistiek werk, en ontwikkelde hij zich tot Nederlands meest spraakmakende romancier, essayist en columnist.

grunberg-25jr-2014-pb

paperback

Bij de grote overzichtstentoonstelling over Grunberg, die dit najaar te zien is bij Bijzondere Collecties, verschijnt een rijk geïllustreerd boek met bijdragen van Yra van Dijk, Bob Polak, Mark Schaevers en Vic van de Reijt, die samen met Caroline Mulder ook de redactie voerde.

Arnon Grunberg – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt, werd vormgegeven door Studio Ron van Roon en verschijnt in een gebonden editie en als paperback.

Ich will doch nur, dass ihr mich liebt brengt het schrijverschap van Arnon Grunberg in kaart: van zijn jeugd en zijn levensloop voorafgaand aan zijn tumultueuze debuut in 1994, tot aan het heden, en geeft een voorstelling van de reputatie die hij geniet als een van de meest getalenteerde schrijvers van deze tijd en de fabelachtige productiviteit van de ‘machine’ Grunberg.

Hannelore Grünberg geeft een kijkje in het rijkelijk geïllustreerde babydagboek dat zij bijhield vanaf de geboorte van Arnon Yasha Yves.

Bob Polak deed gedegen onderzoek naar de wortels van het geslacht Grünberg en het Holocaustverleden van Hermann en Hannelore Grünberg.

Vic van de Reijt beschrijft ‘De vlegeljaren van Arnon Grunberg’, Grunbergs activiteiten vóór zijn debuut: zijn pogingen zich te vestigen als acteur en toneelschrijver, de oprichting van zijn eigen uitgeverij Kasimir, zijn eerste schreden op literair gebied en de uiteindelijke doorbraak met zijn debuutroman Blauwe maandagen.

Yra van Dijk belicht in haar essay ‘De vogel is ziek’ de afstand en betrokkenheid in het werk van Grunberg. Steeds opnieuw gaan Grunbergs romans over de gruwelijke, maar ook zo wenselijke nabijheid van de ander. Hoe moeten we met elkaar leven, na de vernietigingen van de twintigste eeuw? Wat betekenen geloof, moraal, liefde en ouderschap wanneer alles ‘kapot’ is?

Mark Schaevers sprak Grunberg uitvoerig over het schrijven zelf, de machine en de hotelmens Grunberg, en schrijven als topsport. ‘Om te schrijven heb je een zekere nieuwsgierigheid nodig, als die afneemt is het moeilijk een heel goede roman te schrijven.’ Schaevers kreeg bovendien exclusief toegang tot Grunbergs laptop met daarop zijn productie in de maand april 2014, hetgeen een bonte bloemlezing opleverde.

Tot slot is er ‘Het symposium‘, waarin alle personages van Grunberg tot leven komen, prachtig geïllustreerd door Peter van Dongen.

over dit boek…

V A R I A …

grunberg-tento-2014-logoTentoonstelling – over Arnon Grunberg bij Bijzondere Collecties van 31 oktober 2014 t/m 1 februari 2015

Honorary Fellow – wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur en samenleving is schrijver Arnon Grunberg benoemd tot Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De benoeming gaat in op 30 oktober ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over hem. (zie bij Folia 26 sept. 2014)

boekenwereld-2014-okt-grunbergTijdschrift – het tijdschrift De Boekenwereld besteed in zijn oktober-nummer ruime aandacht aan Grunberg en de tentoonstelling

Literaire wandeling – ter gelegenheid van de tentoonstelling breidt het Letterkundig Museum de Literaire Routes App – een gratis app voor smartphones – uit met een speciale Grunberg-wandeling.

Hebbedingetjes – Antiquariaat Fokas Holthuis brengt een chronologisch geordende Grunberg-lijst uit als catalogus 69, gevuld met begeerlijke objecten voor de verzamelaars van Grunbergiana.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.