De woordenaar – Christoffel Plantijn, ‘s werelds grootste drukker en uitgever

Next Post
Previous Post

langereis-plantijn-2014Sandra Langereis
De woordenaar
Christoffel Plantijn, ‘s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589)

Uitgeverij Balans, mei 2014
paperback | e-book | gebonden, 302 pagina’s
bestel nieuwe druk van de gebonden versie

Christoffel Plantijn (1520-1589), beroemd boekdrukker en uitgever, was van Franse afkomst en bekwaamde zich als leerbewerker/boekbinder. In 1549 kwam hij naar Antwerpen waar hij in 1555 zijn eigen drukkerij begon, die uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met een breed fonds van groot wetenschappelijk belang.

Christoffel Plantijn werd de grootste drukker en uitgever van Europa en vervulde daardoor een sleutelrol in de Renaissance, de Reformatie en het vroege Europese kapitalisme. Plantijn was een multinational avant la lettre. Op het hoogtepunt van zijn loopbaan had hij ruim twintig drukpersen in zijn bedrijf staan; andere bekende Europese drukkers beschikten slechts over twee of drie persen. Beroemde schrijvers en wetenschappers wisten hun weg te vinden naar de drukkerij van Plantijn.

Sandra Langereis gaat uitvoerig in op zijn pogingen om het zestiende-eeuwse wetenschappelijke onderzoek te agenderen, op zijn reputatie als mercator sapiens en op zijn legendarische zakelijke fiasco’s.

 

over dit boek…

Sandra Langereis is historica. Zij was lange tijd werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Boekpresentatie – De woordenaar wordt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op 15 mei 2014 in het Museumcafé Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

update – 13 sept 2014 – ‘De woordenaar’ is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014

 

update – 6 juni 2017 – Er is weer een nieuwe druk beschikbaar. Ditmaal voorzien van een nieuwe cover. kijk bij bol.com

 

 

Sleutelfiguren
Deze publicatie maakt deel uit van de Sleutelfigurenreeks, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Uitgeverij Balans. In deze reeks verschijnen biografieën van acht ‘sleutelfiguren’ uit de Nederlandse geschiedenis. Behalve van de hoofdpersoon geeft elk van de publicaties een uniek beeld van zijn of haar tijd.

In de reeks zijn inmiddels delen verschenen over Jacoba van Beieren, Herman Boerhaave, Rutger Jan Schimmelpenninck, Jacob Roggeveen en Mina Kruseman. In de komende jaren komen nog de biografieën van Jacob Cats en Jacob van Lennep.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.