‘De vernuftige etser’ – het scandaleuze leven van Romeyn de Hooghe

Next Post
Previous Post

Henk van Nierop
De vernuftige etser
Het scandaleuze leven van Romeyn de Hooghe

Prometheus, april 2019
ISBN 9789044640625, hardcover, 384 pagina’s, € 39,99

o.a. te koop via bol.com >>


Romeyn de Hooghe was de meest creatieve en productieve prentmaker van de late Gouden Eeuw. Zijn reputatie is omstreden. Werd hij vanouds weggezet als een oplichter, dief, pornograaf en atheïst, tegenwoordig beschouwen historici hem als een aanhanger van radicale verlichtingsideeën.

In deze biografie treedt hij naar voren als een doortastend ondernemer, een spindoctor voor de Oranjepartij en een opportunistische sociale stijger. In een ongekend kwaadaardige pamflettenstrijd probeerden de Amsterdamse regenten zijn reputatie te vernietigen, maar dankzij zijn eigen vindingrijkheid en de steun van stadhouder-koning Willem III overleefde hij de lastercampagne. Spotprenten en pamfletten waren wapens in het politieke debat. Het picareske levensverhaal van Romeyn de Hooghe werpt een onverwacht licht op de schaduwzijden én de meer humoristische kanten van de politieke cultuur van de zeventiende eeuw. (uitgever)

  • meer over Romeyn de Hooghe (1645-1708) bij wikipedia

Henk van Nierop is emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de Nederlandse Opstand en de Gouden Eeuw. Hij is onder meer samensteller van Romeyn de Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw (2008) en auteur van Het verraad van het Noorderkwartier. Oorlog, terreur en recht in de Nederlandse Opstand (1999).

NB – Het  boek ‘Romeyn de Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw’, verschenen bij het driehonderdste sterfjaar van De Hooghe in 2008, is nu zeer voordelig te koop.

• H. van Nierop
Romeyn de Hooghe
De verbeelding van de late Gouden Eeuw

WBOOKS, december 2008
ISBN 9789040085574, hardcover, 311 pagina’s,
Verkoopprijs van € 39,95 nu voor € 12,95

o.a. te koop via bol.com >>

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.