Memoires van Ad ten Bosch, boekverkoper, uitgever en schrijver

Next Post
Previous Post

Ad ten Bosch
De IJssel stroomt feller dan de Amstel
Herinneringen van een boekverkoper, uitgever en schrijver

Van Oorschot, april 2019
ISBN 9789028290051, paperback, 320 pagina’s, € 22,50

o.a. te koop bij bol.com >>


Ad ten Bosch, afkomstig uit een familie met een bijzondere geschiedenis, groeide op tussen de boeken. Uiteindelijk zou hij zelf alle kanten van het boekenvak leren kennen: als drukker, boekverkoper, uitgever en schrijver. Zijn memoires lezen als een verslag van een avontuurlijk leven en een geschiedenis van het Nederlandse boekenvak ineen.

Ad bracht zijn jeugd door in Zutphen, waar zijn vader boekhandel Van Someren en Ten Bosch runde. Na de grafische school zocht hij het avontuur in Canada, waar hij als chauffeur in de mijnen wagens ter grootte van een eengezinswoning bestuurde. Uiteindelijk zou hij terugkeren en de boekhandel van zijn vader overnemen, en later ook uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. Hij leerde tijdens zijn leven in en rond de literaire wereld vele beroemde schrijvers kennen, met wie hij vriendschappen sloot en soms ook verbrak: Ida Gerhardt, Harry Mulisch, Jeroen Brouwers, Ilja Leonard Pfeijffer, Christiaan Weijts, Gerrit Komrij en vele anderen.

In 1994 debuteerde Ad ten Bosch met Vera Cruz voorbij, dat samen met Nachtwind (1995) en Erfenissen (1996) een trilogie vormt. Zijn vriendschap met Ida Gerhardt verwerkte hij in Gebroken lied (1999). Daarna verschijnen nog twee romans: Huidhonger (2004) en In Florence (2009) en de verhalenbundel De tuin in Biak (2015).

>> Meer informatie over genoemde boeken bij bol.com

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.