‘De verbeelders’ – overzicht van 100 jaar boekillustratie in Nederland

Next Post
Previous Post

bodt-verbeelders-2014Saskia de Bodt
De verbeelders
Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw

Uitgeverij Vantilt, oktober 2014
gebonden, 352 pagina’s, 29 x 24,5 cm
ISBN 9789460041877
verkoopprijs € 35,00

2e druk januari 2015
ISBN 9789460042164
[bestel]

De verbeelders is het eerste overzichtswerk over meer dan een eeuw boekillustratie in Nederland. Zes hoofdstukken geven steeds een inleiding over een tijdsperiode, gevolgd door een aantal portretten van illustratoren die in die periode een kenmerkende rol speelden.

Hieronder een aantal pagina’s uit deze fraaie uitgave.

Het boek begint met kunstenaars als Theo van Hoytema, Antoon Derkinderen en Henriëtte Willebeek le Mair, die rond 1900 met hun esthetische illustraties bijdroegen aan een betere wereld. Na de Eerste Wereldoorlog werd deze lijn doorgezet door Rie Cramer, Nellie Bodenheim en de vergeten Alfred Listal.

Minder bekend is dat moderne schrijvers en schilders als Johan Fabricius en Jan Sluijters prachtige illustraties hebben gemaakt. Zelfs M.C. Escher heeft in zijn beginjaren een klein aantal boeken geïllustreerd. Hoewel velen van hen, zoals Hendrik Werkman, niet als boekillustrator de geschiedenis ingingen, hebben ze, vooral in het interbellum, een aantal artistiek verfrissende beelden gemaakt. Niet in de laatste plaats ook in boeken voor volwassenen, met modernistische en soms erotische illustraties.

De professionalisering van het vak zette na de Tweede Wereldoorlog door met Jenny Dalenoord, Max Velthuijs, Fiep Westendorp, Dick Bruna en later ook Thé Tjong-Khing. Zij zetten de toon voor de generatie illustratoren die nu nog voor kinderen werkt. (uitgever)

bodt-verbeelders-spread

Het boek is samengesteld door Saskia de Bodt, met medewerking van Jeroen Kapelle, Annemiek Overbeek, Annemiek Rens, Bregje Hofstede, Jacques Dane, Theo Gielen, Jozefien de Leest en Willem van der Meiden.

De vormgeving werd verzorgd door Brigitte Slangen.

over dit boek…

In dagblad Trouw stond deze maand een artikel over de opvallende kwaliteit van de (kinder)boekillustratoren in Nederland.
Joost van Velzen, Er komt toververf uit de kraan in Nederland, 1 oktober 2014

symposium – Op vrijdag 6 maart 2015 organiseren de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, Museum Meermanno en het RKD een symposium over Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw, in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

update 1 april 2015 – Eervolle vermelding voor ‘De verbeelders’ bij verkiezing Gouden Tulp 2015, de prijs voor het beste informatieve boek. De jury: “De illustraties zijn verzorgd, fraai en sterk zodat er bijna geen tekst meer bij nodig is. Een prachtig eerbetoon met de allure van een standaardwerk.”

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.