Briefwisseling tussen Stijn Streuvels en uitgevers digitaal toegankelijk

Next Post
Previous Post

streuvels-brieven-2014

4 oktober 2014 – Van de correspondentie tussen Stijn Streuvels (1861-1969) en zijn Nederlandstalige uitgevers zijn nu 2000 brieven digitaal toegankelijk voor onderzoekers en belangstellenden.

De geannoteerde brieven bevatten een schat aan informatie over Streuvels’ schrijverschap en de totstandkoming van de verschillende uitgaven, met verwijzingen naar meer dan 500 personen en 1.000 titels van boeken.

Het gaat hier om een project van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB), de onderzoeksafdeling van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent.

Hoewel het om een wetenschappelijk project gaat is de presentatie bijzonder toegankelijk en kan ook de ‘gewone’ belangstellende lezer veel informatie vinden over de relatie van schrijver Stijn Streuvels en zijn uitgevers.

Het mag duidelijk zijn dat de briefwisseling van Streuvels met zijn Nederlandstalige uitgevers – vooral die met Lannoo die met 817 stuks verantwoordelijk is voor bijna de helft van het geheel van 1930 brieven – interessant is voor onze kennis van een belangrijk hoofdstuk uit onze literatuurgeschiedenis. De correspondentie is van grote betekenis voor de context waarin het werk van Streuvels verscheen, voor de genese van zijn werk, voor de distributie en de receptie, voor de technische uitvoering ervan, voor de relatie met illustratoren, voor verkoopcijfers en honoraria, voor de oorlogsomstandigheden waarmee auteur en uitgever geconfronteerd werden, etc. De uitgave ervan vormt, samen met de uitgave van het literair werk zelf, het noodzakelijk eresaluut dat we een van onze grootste Nederlandstalige auteurs verschuldigd zijn. (uit de inleiding van Marcel de Smedt)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.